Bardzo proszę o sprawdzenie
a) \(\displaystyle{ \left( A' \cup B'\right)=A' \cap B'}\)
\(\displaystyle{ \left( A' \cup B'\right) \Leftrightarrow \neg \left( x\in A \vee x \in B\right) \Leftrightarrow \left[ \neg \left(x \in A \right) \wedge \neg \left( x \in B\right) \right] \Leftrightarrow \left( x \in A' \wedge x \in B'\right) \Leftrightarrow A' \cap B'}\)
b) \(\displaystyle{ \left( A' \cap B'\right)=A' \cup B'}\)
\(\displaystyle{ \left( A' \cap B'\right) \Leftrightarrow \neg \left( x\in A \wedge x \in B\right) \Leftrightarrow \left[ \neg \left(x \in A \right) \vee \neg \left( x \in B\right) \right] \Leftrightarrow \left( x \in A' \vee x \in B'\right) \Leftrightarrow A' \cup B'}\)
c)
\(\displaystyle{ A \cup B=B \cup A}\)
\(\displaystyle{ A \cup B \Leftrightarrow \left[ \left( x \in A\right) \vee \left( x \in B\right)\right] \Leftrightarrow \left[ \left( x \in B\right) \vee \left( x \in A\right) \right] \Leftrightarrow B \cup A}\)
d) \(\displaystyle{ A \cup \left( B \cap C\right)=\left( A \cup B\right) \cap \left( A \cup C\right)}\)
\(\displaystyle{ A \cup \left( B \cap C\right) \Leftrightarrow \left[ A \vee \left( B \wedge C\right) \right] \Leftrightarrow \left[ x \in A \vee \left( x \in B \wedge x \in C\right) \right] \Leftrightarrow \left( x \in A \vee x \in B\right) \wedge \left( x \in A \wedge x \in C\right) \Leftrightarrow \left( A \cup B\right) \cap \left( A \cup C\right)}\)
Dowód praw rachunku zbiorów
-
- Administrator
- Posty: 27296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Dowód praw rachunku zbiorów
Zbiór nie może być równoważny funkcji zdaniowej, więc zapis \(\displaystyle{ \left( A' \cup B'\right) \Leftrightarrow \neg \left( x\in A \vee x \in B\right)}\) nie ma sensu. Powinno byćSansi pisze:a) \(\displaystyle{ \left( A' \cup B'\right)=A' \cap B'}\)
\(\displaystyle{ \left( A' \cup B'\right) \Leftrightarrow \neg \left( x\in A \vee x \in B\right) \Leftrightarrow \left[ \neg \left(x \in A \right) \wedge \neg \left( x \in B\right) \right] \Leftrightarrow \left( x \in A' \wedge x \in B'\right) \Leftrightarrow A' \cap B'}\)
\(\displaystyle{ \red x\in\black\left( A' \cup B'\right) \Leftrightarrow \neg \left( x\in A \vee x \in B\right) \Leftrightarrow ...}\)
To po pierwsze. Po drugie napisałaś ścianę znaczków bez słowa komentarza. Nie wiadomo, co to jest \(\displaystyle{ x}\), nie wiadomo, dlaczego te przejścia są równoważne i nie wiadomo, co z tej równoważności wynika. W pozostałych przykładach jest tak samo, poza jeszcze jednym kuriozum \(\displaystyle{ \left[ A \vee \left( B \wedge C\right) \right]}\) - spójniki logiczne nie łączą zbiorów.
Same rachunki są poprawne (pomijając uwagi o myleniu bytów), ale dla mnie same rachunki to nie dowód. Nie wiem, jak to wygląda u Ciebie.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 6 maja 2017, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
Re: Dowód praw rachunku zbiorów
Zgodnie z tym co widzę w notatkach z wykładów dopisywaliśmy jedynie na początku, że
"dla każdego \(\displaystyle{ x}\) należącego do przestrzeni (\(\displaystyle{ U}\))"
oczywiście z użyciem kwantyfikatora
"dla każdego \(\displaystyle{ x}\) należącego do przestrzeni (\(\displaystyle{ U}\))"
oczywiście z użyciem kwantyfikatora
-
- Administrator
- Posty: 27296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Re: Dowód praw rachunku zbiorów
No cóż, to marny dowód, ale skoro taki u Ciebie wystarcza, to musisz poprawić tylko błędy formalne.
JK
JK