Przenoszenie ładunku z kuli na kulę i znak pracy

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Przenoszenie ładunku z kuli na kulę i znak pracy

Post autor: VirtualUser »

Witam, mam oto takie prościutkie zadanko:
Wiedząc, że potencjał na kulach \(\displaystyle{ V_{1} = 6V}\) oraz \(\displaystyle{ V_{2} = 10V}\) policz pracę jaką trzeba wykonać, aby przenieść ładunek \(\displaystyle{ q = 1 mC}\) ze środka drugiej kuli na powierzchnię pierwszej.
Skoro ładunek jest dodatni i przenoszony jest do mniejszego potencjału to (co zresztą zgodne jest z wzorem ogólnym) \(\displaystyle{ W_{wlasna} < 0}\) stąd także pisze sobie, że: \(\displaystyle{ W=q(V_1 - V_2)}\) a tu niespodzianka, bo autor w odpowiedziach pisze, że: \(\displaystyle{ W=q(V_2 - V_1)}\). Czy autor się pomylił?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Przenoszenie ładunku z kuli na kulę i znak pracy

Post autor: janusz47 »

Praca przeniesienia ładunku \(\displaystyle{ q_{0}}\) z punktu \(\displaystyle{ A}\) do punktu \(\displaystyle{ B}\) jest równa różnicy elektrycznej energii potencjalnej w punkcie końcowym \(\displaystyle{ B}\) i początkowym \(\displaystyle{ A,}\)
czyli

\(\displaystyle{ W = q_{0}(V_{B} - V_{A}).}\)
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Przenoszenie ładunku z kuli na kulę i znak pracy

Post autor: VirtualUser »

Czyli zgodnie z tym co napisałeś, to \(\displaystyle{ V_B=V_1 \wedge V_A=V_2 \Rightarrow W=q(V_1 - V_2)}\), zatem autor popełnił gafę
ODPOWIEDZ