Grupie czterdziestu harcerzy zadano pytanie: " Od ilu lat jesteś harcerzem?". Poniżej przedstawiono diagram kołowy ilustrujący odpowiedzi na to pytanie. Ile średnio lat ankietowana osoba jest harcerzem?
Niestety nie posiadam zdjęcia diagramu, aczkolwiek znajdują się na nim dane takie jak:
5 lat-20%
4 lata- 10%
3 lata-60%
2 lata - 10%
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, z góry dziękuję.
Statystyka opisowa
-
- Użytkownik
- Posty: 6602
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1428 razy
Statystyka opisowa
Średnio ankietowana osoba była harcerzem:
\(\displaystyle{ \overline{L} = \left (5\cdot \frac{1}{5} + 4\cdot \frac{1}{10} + 3\cdot \frac{3}{10} + 2\cdot \frac{1}{10} \right) lat = \left (1 + \frac{4}{10} + \frac{9}{10}+\frac{2}{10}\right) lat = 2,5 lat.}\)
\(\displaystyle{ \overline{L} = \left (5\cdot \frac{1}{5} + 4\cdot \frac{1}{10} + 3\cdot \frac{3}{10} + 2\cdot \frac{1}{10} \right) lat = \left (1 + \frac{4}{10} + \frac{9}{10}+\frac{2}{10}\right) lat = 2,5 lat.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 paź 2017, o 21:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Re: Statystyka opisowa
Dziękuję za pomoc
Pytanie odnośnie obliczenia tych 60%, skoro 10% to 1/10, to 60% = 6/10 , czyli 3/5 a nie 3/10
Pytanie odnośnie obliczenia tych 60%, skoro 10% to 1/10, to 60% = 6/10 , czyli 3/5 a nie 3/10