Liczbę \(\displaystyle{ x= 9,76- 2 \frac{1}{25} : \frac{204}{271}}\) zaokrąglono do jedności. Oblicz błąd względny tego przybliżenia z dokładnością do części dziesiętnych procentu.
Bardzo proszę o pomoc
Błąd względny przybliżenia
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 paź 2017, o 21:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Błąd względny przybliżenia
Ostatnio zmieniony 19 paź 2017, o 23:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Błąd względny przybliżenia
Obliczyć dokładną wartość \(\displaystyle{ x= 9,76-2\frac{1}{25}:\frac{204}{271}}\) , zaokrąglić do jedności, obliczyć błąd bezwzględny zaokrąglenia (różnicę między wartością zaokrągloną a dokładną), obliczyć błąd względny zaokrąglenia (iloraz błędu bezwzględnego i wartości dokładnej), przeliczyć na procenty, zaokrąglić do \(\displaystyle{ 0,1\%}\) .