O zdarzeniach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) wiadomo, że są jednakowo prawdopodobne. Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\), jeżeli wiadomo że \(\displaystyle{ P(B')= \frac{5}{12}}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{1}{3}}\).
Bardzo proszę o pomoc
Rachunek prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 paź 2017, o 21:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Rachunek prawdopodobieństwa
Ostatnio zmieniony 19 paź 2017, o 23:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 6592
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Rachunek prawdopodobieństwa
Ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy dwóch zdarzeń:
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) +P(B) - P(\cap B)}\)
Z treści zadania i prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego:
\(\displaystyle{ P(A) = P(B) = 1- P(B').}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B) = 1 -P(B') + 1 - P(B') - P(A\cap B).}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B) = 2 - 2P(B') - P(A\cup B)}\) (1)
Proszę podstawić dane liczbowe do wzoru (1) oraz zapoznać się na forum z samouczkiem Latex'a i czytelnie w tym edytorze zapisywać swoje posty.
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) +P(B) - P(\cap B)}\)
Z treści zadania i prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego:
\(\displaystyle{ P(A) = P(B) = 1- P(B').}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B) = 1 -P(B') + 1 - P(B') - P(A\cap B).}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B) = 2 - 2P(B') - P(A\cup B)}\) (1)
Proszę podstawić dane liczbowe do wzoru (1) oraz zapoznać się na forum z samouczkiem Latex'a i czytelnie w tym edytorze zapisywać swoje posty.