Wyznacz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniających u
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 paź 2017, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Wyznacz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniających u
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{6+2x}{3} - 2 < \frac{3x+1}{2} \\ \frac{3x+1}{2} < \frac{2-x}{4} + x\end{cases}}\)
z góry dziękuję
z góry dziękuję
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Wyznacz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniający
Pierwsze pomnóż obustronnie przez \(\displaystyle{ 6}\), drugie przez \(\displaystyle{ 8}\), uprość to, rozwiązaniem będzie suma przedziałów które wyjdą
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Re: Wyznacz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniający
Wynikiem będzie część wspólna przedziałów, a nie suma. Poza tym drugą nierówność wystarczy pomnożyć przez \(\displaystyle{ 4}\).
-
- Administrator
- Posty: 27286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Re: Wyznacz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniający
Jak możesz waść tak w błąd wprowadzać...Rafsaf pisze:rozwiązaniem będzie suma przedziałów które wyjdą
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 paź 2017, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Re: Wyznacz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniający
Tak zrobiłem. Czy poprawnym wynikiem jest
\(\displaystyle{ \begin{cases} -\frac{3}{5} < x \\ x < 0 \end{cases}}\)
?
\(\displaystyle{ \begin{cases} -\frac{3}{5} < x \\ x < 0 \end{cases}}\)
?
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Wyznacz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniający
Rzeczywiście, pisane od ręki więc tak wyszło, mea culpa, 11 lat nauki i pomylić pojęcie sumy z częścią wspólną, nie mam nic na swoją obronę
FalcoPL
Tak, jest, na razie jest ok, ale to nie koniec, jeszcze część wspólna tych przedziałów
FalcoPL
Tak, jest, na razie jest ok, ale to nie koniec, jeszcze część wspólna tych przedziałów
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 paź 2017, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Re: Wyznacz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych spełniający
okay, część wspólna:
\(\displaystyle{ A = \left( - \frac{3}{5}; 0 \right)}\)?
\(\displaystyle{ A = \left( - \frac{3}{5}; 0 \right)}\)?
Ostatnio zmieniony 19 paź 2017, o 14:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.