Uczniowie wyznaczali doświadczalnie współczynnik załamania światła w wodzie z wykorzystaniem kąta granicznego. Dysponowali częściowo napełnionym wodą z mlekiem, zamykanym szklanym akwarium o bardzo cienkich ściankach, wskaźnikiem laserowym na statywie, linijką i urządzeniem do wytwarzania dymu. Przestrzeń w akwarium nad powierzchnią wody wypełnili dymem, aby widzieć bieg promienia laserowego. Ustawiali laser tak, aby promień padał na granicę wody i powietrza pod kątem granicznym.
Rysunek przedstawia akwarium widziane z boku. (...) i wyjaśnij w jaki sposób można wyznaczyć współczynnik załamania światła w wodzie
autor w modelu pisze takie zdanie:
tylko, że jest jeden problem... skąd to się wzięło? Nawet jeśli rozpiszę sobie Prawo Snelliusa to mam:Kąt graniczny \(\displaystyle{ \alpha}\) związany jest ze współczynnikiem załamania światła \(\displaystyle{ n}\): \(\displaystyle{ \sin( \alpha ) = \frac{1}{n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin( \alpha )}{\sin( \frac{ \pi }{2} ) } = \frac{n_{1}}{n_{2}} = \sin( \alpha )}\)
Według tego \(\displaystyle{ n_{2} = n \wedge n_{1} = 1}\), jednak na jakiej podstawie?