Odchylenie standardowe
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 18 paź 2017, o 21:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Odchylenie standardowe
Uzasadnij, że odchylenie standardowe zestawu liczb: \(\displaystyle{ a-3, a-2, a+2, a+3}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac {\sqrt{26}}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2017, o 23:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Odchylenie standardowe
Odchylenie standardowe nie zmienia się w wyniku translacji. Dlatego jest identyczne jak w ciągu liczb \(\displaystyle{ -3,-2,2,3}\). Łatwo widać, że średnia jest zerowa, więc wystarczy nam obliczyć sumę kwadratów, a ta wynosi \(\displaystyle{ 26}\). Po podzieleniu przez \(\displaystyle{ 4}\) (liczba wyrazów ciągu) i spierwiastkowaniu jest co trzeba.
Oczywiście możesz policzyć sumę kwadratów Twoich liczb. Średnia ma wartość \(\displaystyle{ a}\) (symetria wokół \(\displaystyle{ a}\)).
Oczywiście możesz policzyć sumę kwadratów Twoich liczb. Średnia ma wartość \(\displaystyle{ a}\) (symetria wokół \(\displaystyle{ a}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 6594
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Odchylenie standardowe
Średnia zestawu liczb:
\(\displaystyle{ m = \frac{a-3+a-2+a+2+a+3}{4}}\)
\(\displaystyle{ m =\frac{4a}{4} = a.}\)
Wariancja zestawu liczb, wiedząc, że ich wartość średnia \(\displaystyle{ m = a:}\)
\(\displaystyle{ D^2= \frac{1}{4}\cdot \left[ (a -3-a )^2+(a-2-a)^2+(a+2-a )^2+(a+3-a)^2\right ]=\frac{1}{4}\cdot [ (-3)^2 + (-2)^2 + 2^2 + 3^2] = \frac{1}{4}\cdot (9+4+4+9)=\frac{26}{4}.}\)
Odchylenie standardowe zestawu liczb:
\(\displaystyle{ D=\sqrt{D^2} =\sqrt{\frac{26}{4}}=\frac{\sqrt{26}}{2}.}\)
Proszę zapoznać się na forum z samouczkiem edytora TeX i nauczyć się pisać posty czytelnie w TeX'u.
\(\displaystyle{ m = \frac{a-3+a-2+a+2+a+3}{4}}\)
\(\displaystyle{ m =\frac{4a}{4} = a.}\)
Wariancja zestawu liczb, wiedząc, że ich wartość średnia \(\displaystyle{ m = a:}\)
\(\displaystyle{ D^2= \frac{1}{4}\cdot \left[ (a -3-a )^2+(a-2-a)^2+(a+2-a )^2+(a+3-a)^2\right ]=\frac{1}{4}\cdot [ (-3)^2 + (-2)^2 + 2^2 + 3^2] = \frac{1}{4}\cdot (9+4+4+9)=\frac{26}{4}.}\)
Odchylenie standardowe zestawu liczb:
\(\displaystyle{ D=\sqrt{D^2} =\sqrt{\frac{26}{4}}=\frac{\sqrt{26}}{2}.}\)
Proszę zapoznać się na forum z samouczkiem edytora TeX i nauczyć się pisać posty czytelnie w TeX'u.