Ogólnie próbuję coś wyliczyć z maksymalnej energii ale brakuje mi ciągle \(\displaystyle{ k}\) i nie jestem w stanie tego wyliczyć...Ciężarek zawieszony na sprężynie wykonuje drgania o amplitudzie \(\displaystyle{ A = 0,05m}\) częstotliwości
\(\displaystyle{ \frac{2}{\pi} Hz}\). Oblicz prędkość ciężarka w chwili przechodzenia przez położenie równowagi.
Ciężarek na sprężynie
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Ciężarek na sprężynie
Witam, mam problem z tym zadaniem:
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Re: Ciężarek na sprężynie
Zdecydowanie lepiej z równań ruchu :
1) Położenie równowagi \(\displaystyle{ \Rightarrow x(t) = 0}\)
2) \(\displaystyle{ v = \frac{ \mbox{d}x }{ \mbox{d}t}}\)
1) Położenie równowagi \(\displaystyle{ \Rightarrow x(t) = 0}\)
2) \(\displaystyle{ v = \frac{ \mbox{d}x }{ \mbox{d}t}}\)
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Ciężarek na sprężynie
\(\displaystyle{ dx}\) to pochodne? Da się bez nich?Igor V pisze: 2) \(\displaystyle{ v = \frac{ \mbox{d}x }{ \mbox{d}t}}\)
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Ciężarek na sprężynie
Masz rację, ale po prostu są one jeszcze przede mną stąd pytam, ale okej, na razie poczekam z tym zadankiem, dzięki za wskazówkę
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3637
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 676 razy
Re: Ciężarek na sprężynie
No jak nie bardzo W liceum podaje się komplet wzorów na położenie, prędkość i przyspieszenie nie interesując się ich wyprowadzeniem, bo zwykle pochodne pojawiają się na matematyce później niż ruch drgający na fizyce. Wartość prędkości maksymalnej (bo w trakcie przechodzenia przez położenie równowagi jest właśnie taka) dana jest wzorem \(\displaystyle{ v_{max}=A\omega}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 611
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 67 razy
Ciężarek na sprężynie
Trochę pomyślunku wystarczy jeśli \(\displaystyle{ x(t) =Asin(\omega t+\phi)}\), toVirtualUser pisze:Witam, mam problem z tym zadaniem:Ogólnie próbuję coś wyliczyć z maksymalnej energii ale brakuje mi ciągle \(\displaystyle{ k}\) i nie jestem w stanie tego wyliczyć...Ciężarek zawieszony na sprężynie wykonuje drgania o amplitudzie \(\displaystyle{ A = 0,05m}\) częstotliwości
\(\displaystyle{ \frac{2}{\pi} Hz}\). Oblicz prędkość ciężarka w chwili przechodzenia przez położenie równowagi.
\(\displaystyle{ v(t)= v_mcos(\omega t+\phi)}\), gdzie \(\displaystyle{ v_m = A\omega = A\cdat 2\Pi f = 0,2\ \frac{m}{s}}\)