Maksymalny przedział funkcji
Maksymalny przedział funkcji
Na rysunku przedstawiono wykres funkcji \(\displaystyle{ f}\). Maksymalnym przedziałem, w którym funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest malejąca jest:
A. \(\displaystyle{ \left( -1,1 \right)}\)
B. \(\displaystyle{ \left\langle-1,1 \right)}\)
C. \(\displaystyle{ \left( -1,1\right\rangle}\)
D. \(\displaystyle{ \left\langle -1,1 \right\rangle}\)
Na początku zmylił mnie już punkt \(\displaystyle{ (0,1)}\), gdyż wydawało mi się, że nie należy on do wykresu, lecz zauważyłam, że autor wszystkie punkty na osiach \(\displaystyle{ x,y}\) oznacza w taki sposób, lecz punkty \(\displaystyle{ \left( -1,0 \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( 1,-2 \right)}\) ewidentnie nie należą do wykresu, więc moja odpowiedź to A. Dlaczego w takim razie prawidłowa odpowiedź to D? Czy "maksymalne przedziały" nie biorą pod uwagę czy zbiór jest domknięty, czy też nie?
A. \(\displaystyle{ \left( -1,1 \right)}\)
B. \(\displaystyle{ \left\langle-1,1 \right)}\)
C. \(\displaystyle{ \left( -1,1\right\rangle}\)
D. \(\displaystyle{ \left\langle -1,1 \right\rangle}\)
Na początku zmylił mnie już punkt \(\displaystyle{ (0,1)}\), gdyż wydawało mi się, że nie należy on do wykresu, lecz zauważyłam, że autor wszystkie punkty na osiach \(\displaystyle{ x,y}\) oznacza w taki sposób, lecz punkty \(\displaystyle{ \left( -1,0 \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( 1,-2 \right)}\) ewidentnie nie należą do wykresu, więc moja odpowiedź to A. Dlaczego w takim razie prawidłowa odpowiedź to D? Czy "maksymalne przedziały" nie biorą pod uwagę czy zbiór jest domknięty, czy też nie?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, o 23:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Maksymalny przedział funkcji
"Najpierw" przeczytaj mój post i zobacz, że napisałam już, że moim zdaniem powinna być odpowiedź A i pytam dlaczego jednak przedziały są domknięte, a nie jak w mojej odpowiedzi niedomknięteDilectus pisze:Najpierw powiedz, w jakich przedziałach funkcja jest malejąca.
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Maksymalny przedział funkcji
Maleje w \(\displaystyle{ \langle-1,1)}\) i to powinno być odpowiedzią, chyba autor coś się pomylił.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, o 23:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 27286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2592
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 363 razy
Re: Maksymalny przedział funkcji
XYZmat, powiedz, po czym można poznać na wykresie, że funkcja maleje?