równanie wykładnicze
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lip 2017, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
równanie wykładnicze
Witam. Mam problem z tym równaniem:
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{2+ \sqrt{3} } \right) ^{x}+ \left( \sqrt{2- \sqrt{3} } \right) ^{x} =4}\)
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{2+ \sqrt{3} } \right) ^{x}+ \left( \sqrt{2- \sqrt{3} } \right) ^{x} =4}\)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, o 20:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3141
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1068 razy
równanie wykładnicze
Zauważ że możesz to napisać tak \(\displaystyle{ \left( 2+ \sqrt{3} \right)^{ \frac{x}{2} } +\left( 2- \sqrt{3} \right)^{ \frac{x}{2} }=4}\).
I teraz jeszcze zobacz że \(\displaystyle{ 2- \sqrt{3}= \frac{1}{2+ \sqrt{3}}}\) dlatego:
\(\displaystyle{ \left( 2+ \sqrt{3} \right)^{ \frac{x}{2} } +\left( \frac{1}{2+ \sqrt{3}} \right)^{ \frac{x}{2} }=4}\)
\(\displaystyle{ \left( 2+ \sqrt{3} \right)^{ \frac{x}{2} } + \frac{1}{\left( 2+ \sqrt{3}\right)^{ \frac{x}{2} }} =4}\)
Podstaw teraz \(\displaystyle{ t=\left( 2+ \sqrt{3} \right)^{ \frac{x}{2} }}\) i ładnie powinno wyjść i uprości się do równania kwadratowego.
I teraz jeszcze zobacz że \(\displaystyle{ 2- \sqrt{3}= \frac{1}{2+ \sqrt{3}}}\) dlatego:
\(\displaystyle{ \left( 2+ \sqrt{3} \right)^{ \frac{x}{2} } +\left( \frac{1}{2+ \sqrt{3}} \right)^{ \frac{x}{2} }=4}\)
\(\displaystyle{ \left( 2+ \sqrt{3} \right)^{ \frac{x}{2} } + \frac{1}{\left( 2+ \sqrt{3}\right)^{ \frac{x}{2} }} =4}\)
Podstaw teraz \(\displaystyle{ t=\left( 2+ \sqrt{3} \right)^{ \frac{x}{2} }}\) i ładnie powinno wyjść i uprości się do równania kwadratowego.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 3141
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 1068 razy
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 685
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 85 razy
- Pomógł: 91 razy
równanie wykładnicze
Ponieważ zauważyłeś, że:
więc będzie również \(\displaystyle{ x=-2}\)Janusz Tracz pisze:I teraz jeszcze zobacz że \(\displaystyle{ 2- \sqrt{3}= \frac{1}{2+ \sqrt{3}}}\)