Rozumiem i znam wzory skróconego mnożenia, ale mam problem z przykładami ze zbioru zadań, które mają 2 ujemne wartości - niestety nie rozumiem jak zmieniają się znaki i za każdym razem wychodzi mi co innego,zwłaszcza przy wzorach z sześcianami. Prosiłabym o etapowe przedstawienie. Tak wygląda przykład :
\(\displaystyle{ \left( -a \cdot x - b \cdot y\right) ^{3}}\)
A taka jest odpowiedz w zbiorze:
\(\displaystyle{ -\left( a ^{3} \cdot x ^{3} + 3 \cdot a ^{2} \cdot b \cdot x ^{2} \cdot y + 3 \cdot a \cdot b ^{2} \cdot x \cdot y ^{2} + b ^{3} \cdot y ^{3} \right)}\)
Oraz czy jak mam \(\displaystyle{ \left( -a \cdot x - y\right) ^{2}}\) to zapisuję to \(\displaystyle{ a ^{2} \cdot x ^{2} + 2 \cdot a \cdot x \cdot y + y ^{2}}\)
Przekształć wyrażenie stosując odpowiedni wzór skróć. mnoże.
-
- Administrator
- Posty: 27285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4593 razy
Przekształć wyrażenie stosując odpowiedni wzór skróć. mnoże.
\(\displaystyle{ \left( -a \cdot x - b \cdot y\right) ^{3}=(-1\cdot(a \cdot x + b \cdot y))^3=(-1)^3\cdot(a \cdot x + b \cdot y)^3=...}\)
JK
JK
Re: Przekształć wyrażenie stosując odpowiedni wzór skróć. mn
Dziękuję bardzo, widząc graficzny sposób zapisu wszystko już rozumiem