Dwa pierwiastki równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lip 2017, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Dwa pierwiastki równanie
Witam. Potrzebuję wskazówek by dalej ruszyć sam z tym zadaniem:
\(\displaystyle{ \sqrt{x-2+ \sqrt{2x-5} } +\sqrt{x+2+ 3\sqrt{2x-5} } =7 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x-2+ \sqrt{2x-5} } +\sqrt{x+2+ 3\sqrt{2x-5} } =7 \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19196
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3246 razy
Re: Dwa pierwiastki równanie
Lewa stronia rośnie, więc pierwiastek będzie tylko jeden. A teraz strzelasz (dobrze by było, gdyby \(\displaystyle{ 2x-5}\) było kwadratem.
Odp: \(\displaystyle{ x=15}\)
Odp: \(\displaystyle{ x=15}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lip 2017, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 1556
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 411 razy
Dwa pierwiastki równanie
Tak. Podstaw \(\displaystyle{ v=\sqrt{2x-5}}\)
Wtedy masz \(\displaystyle{ \sqrt{x+2+3\sqrt{2x-5}}=\sqrt{\frac{v^2+6v+9}{2}}\)
Spróbuj sam z drugim pierwiastkiem.
Wtedy masz \(\displaystyle{ \sqrt{x+2+3\sqrt{2x-5}}=\sqrt{\frac{v^2+6v+9}{2}}\)
Spróbuj sam z drugim pierwiastkiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 lip 2017, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa