Analiza bayesowska
-
- Użytkownik
- Posty: 6592
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Analiza bayesowska
Analiza bayesowska testowania hipotez w przeciwieństwie do klasycznej analizy Neymana-Pearsona bazuje na prawdopodobieństwach Pastora Thomasa Bayesa a posteriori.
Testy bayesowskie wykorzystują rozkład a posteriori parametru \(\displaystyle{ \theta\in \Theta.}\)
Prawdopodobieństwa a posteriori:
\(\displaystyle{ P(\theta \in \Theta_{0}|x) = P(H_{0}|x),}\) (1)
\(\displaystyle{ P(\theta \in \Theta_{1}|x) = P(H_{1}|x)}\) (2)
nie mają znaczenia w klasycznej teorii testowania hipotez, bo wartość parametru \(\displaystyle{ \theta}\)
w tej teorii traktuje się jako ustaloną.
Ponadto w teorii Bayesa wartości prawdopodobieństw (1), (2) zależą od próbek \(\displaystyle{ x}\)
Gdyby Pani dokładniej chciała zapoznać się ze statystyką bayesowską proponuję przystępnie napisany podręcznik:
Jose. M. Bernardo, Adrian, Smith. Baysian Theory. Edition Wiley 2001.
Testy bayesowskie wykorzystują rozkład a posteriori parametru \(\displaystyle{ \theta\in \Theta.}\)
Prawdopodobieństwa a posteriori:
\(\displaystyle{ P(\theta \in \Theta_{0}|x) = P(H_{0}|x),}\) (1)
\(\displaystyle{ P(\theta \in \Theta_{1}|x) = P(H_{1}|x)}\) (2)
nie mają znaczenia w klasycznej teorii testowania hipotez, bo wartość parametru \(\displaystyle{ \theta}\)
w tej teorii traktuje się jako ustaloną.
Ponadto w teorii Bayesa wartości prawdopodobieństw (1), (2) zależą od próbek \(\displaystyle{ x}\)
Gdyby Pani dokładniej chciała zapoznać się ze statystyką bayesowską proponuję przystępnie napisany podręcznik:
Jose. M. Bernardo, Adrian, Smith. Baysian Theory. Edition Wiley 2001.