\(\displaystyle{ x \in \bigcap_{t \in T} \bigcup A _{t} \Leftrightarrow \left( \forall t \in T\right) \left( \exists A\right) \left( A\in A_t\land x\in A \right) \\
x \in \bigcap \bigcup_{t \in T} A _{t} \Leftrightarrow \left( \forall A\right) \left( \exists t \in T\right) \left( A\in A_t\land x\in A \right)}\)
Czy jest poprawnie? W jaki sposób tutaj mogę pokazać zawieranie? (z jakichś najprostszych zbiorów wyszła mi równość, ale sądząc po kwantyfikatorach, raczej tak nie będzie, czy jednak się mylę?)
Suma uogólniona i indeksowanie
-
- Administrator
- Posty: 27288
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Suma uogólniona i indeksowanie
Pierwsze dobrze, drugie źle.GorveenN pisze:\(\displaystyle{ x \in \bigcap_{t \in T} \bigcup A _{t} \Leftrightarrow \left( \forall t \in T\right) \left( \exists A\right) \left( A\in A_t\land x\in A \right) \\ x \in \bigcap \bigcup_{t \in T} A _{t} \Leftrightarrow \left( \forall A\right) \left( \exists t \in T\right) \left( A\in A_t\land x\in A \right)}\)
Czy jest poprawnie?
JK