Homomorfizm,Izomorfizm
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Homomorfizm,Izomorfizm
Izomorfizm to jest coś co świadczy o identycznej strukturze dwóch obiektów. O tym, że w sumie tak samo wykonuje się działania w tych obiektach. Np. rozważmy grupę trzyelementową \(\displaystyle{ (\ZZ_3,+)}\) (dodawanie modulo \(\displaystyle{ 3}\)). Mamy np. \(\displaystyle{ 2+2=1.}\) Teraz rozważmy grupę zespolonych pierwiastków stopnia \(\displaystyle{ 3}\) z jedynki (z mnożeniem, zwyczajnym). Niech \(\displaystyle{ \varepsilon_0=1}\), \(\displaystyle{ \varepsilon_1=\cos\frac{2\pi}{3}+i\sin\frac{2\pi}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ \varepsilon_2=\cos\frac{4\pi}{3}+i\sin\frac{4\pi}{3}}\). Mamy
\(\displaystyle{ \varepsilon_1\cdot\varepsilon_1=\cos\frac{8\pi}{3}+i\sin\frac{8\pi}{3}=\varepsilon_2.}\)
Działania wykonuje się zupełnie tak samo. Formalnie możesz sprawdzić, że przekształcenie \(\displaystyle{ \varphi(0)=\varepsilon_0}\), \(\displaystyle{ \varphi(1)=\varepsilon_1}\), \(\displaystyle{ \varphi(2)=\varepsilon_2}\) jest izomorfizmem obu grup.
Homomorfizm ustala to podobieństwo tylko w jakimś stopniu. Działania wykonuje się też tak samo, ale nie zawsze będzie to bijekcja.
\(\displaystyle{ \varepsilon_1\cdot\varepsilon_1=\cos\frac{8\pi}{3}+i\sin\frac{8\pi}{3}=\varepsilon_2.}\)
Działania wykonuje się zupełnie tak samo. Formalnie możesz sprawdzić, że przekształcenie \(\displaystyle{ \varphi(0)=\varepsilon_0}\), \(\displaystyle{ \varphi(1)=\varepsilon_1}\), \(\displaystyle{ \varphi(2)=\varepsilon_2}\) jest izomorfizmem obu grup.
Homomorfizm ustala to podobieństwo tylko w jakimś stopniu. Działania wykonuje się też tak samo, ale nie zawsze będzie to bijekcja.
-
- Użytkownik
- Posty: 2615
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 759 razy
Re: Homomorfizm,Izomorfizm
Hmm czekaj zatrzymajmy się przy tym chwilę bo czegoś nie rozumiem. Dlaczego zachodzi to?
\(\displaystyle{ \varepsilon_2\cdot\varepsilon_2=\cos\frac{8\pi}{3}+i\sin\frac{8\pi}{3}=\varepsilon_1.}\), przecież to chyba nie jest równe \(\displaystyle{ 1}\)?
\(\displaystyle{ \varepsilon_2\cdot\varepsilon_2=\cos\frac{8\pi}{3}+i\sin\frac{8\pi}{3}=\varepsilon_1.}\), przecież to chyba nie jest równe \(\displaystyle{ 1}\)?
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Homomorfizm,Izomorfizm
W \(\displaystyle{ \ZZ_3}\) masz dodawanie, a w liczbach zespolonych mnożenie. Więc \(\displaystyle{ 0}\) przechodzi na \(\displaystyle{ 1}\). W poprzedniej odpowiedzi wcześniej używałem innych oznaczeń, zapomniałem zmienić w tym równaniu. Ma być \(\displaystyle{ \varepsilon_2\cdot\varepsilon_2=\varepsilon_1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2615
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 759 razy
Re: Homomorfizm,Izomorfizm
Chyba \(\displaystyle{ \varepsilon_2\cdot\varepsilon_2=\varepsilon_1}\) bo tak by się zgadzało.
-
- Użytkownik
- Posty: 2615
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 759 razy
Re: Homomorfizm,Izomorfizm
No dobra to chyba zaczynam kapować, że niby ten \(\displaystyle{ \varepsilon_2}\) w jednej grupie odpowiada \(\displaystyle{ 2}\) w drugiej grupie i analogicznie \(\displaystyle{ \varepsilon_1}\) odpowiada \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ \varepsilon_0}\) odpowiada \(\displaystyle{ 0}\) i tym sensie są tożsame te grupy tak?