Udowodnić równość
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 3 paź 2017, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 15 razy
Udowodnić równość
Udowodnić, że dla dowolnej rodziny zbiorów \(\displaystyle{ \left\{A _{n} \ | \ n \in \NN \right\}}\)
Zachodzi równość \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} A _{n} = \bigcup_{n \in \NN} B _{n}}\)
Gdzie, \(\displaystyle{ B _{n} = A _{n} - \bigcup_{i<n} A _{i}}\) dla \(\displaystyle{ n \in \NN}\)
Mógłby ktoś pomóc w zrobieniu tego zadania?
Zachodzi równość \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} A _{n} = \bigcup_{n \in \NN} B _{n}}\)
Gdzie, \(\displaystyle{ B _{n} = A _{n} - \bigcup_{i<n} A _{i}}\) dla \(\displaystyle{ n \in \NN}\)
Mógłby ktoś pomóc w zrobieniu tego zadania?
Ostatnio zmieniony 15 paź 2017, o 22:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Udowodnić równość
\(\displaystyle{ B_1=A_1}\), \(\displaystyle{ B_2=A_1\setminus A_2}\), \(\displaystyle{ B_3=A_3\setminus(A_1\cup A_2)}\) itd. Może to pomoże w zrozumieniu.
-
- Administrator
- Posty: 27288
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 3 paź 2017, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 15 razy
Udowodnić równość
Można to zrobić indukcyjnie?
Krok pierwszy oczywisty, krok indukcyjny:
Zakładamy, że: \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} A _{n} = \bigcup_{n \in \NN} B _{n}}\)
Zatem, \(\displaystyle{ \bigcup_{n+1 \in \NN} B _{n} = (A _{n+1} - \bigcup_{n \in \NN} A _{n} ) \cup \bigcup_{n \in \NN} B _{n}=(A _{n+1} - \bigcup_{n \in \NN} A _{n} ) \cup \bigcup_{n \in \NN} A _{n}=\bigcup_{n+1 \in \NN} A _{n}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} A _{n} = \bigcup_{n \in \NN} B _{n}}\) jest prawdziwe.
Czy tak jest poprawnie?
Krok pierwszy oczywisty, krok indukcyjny:
Zakładamy, że: \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} A _{n} = \bigcup_{n \in \NN} B _{n}}\)
Zatem, \(\displaystyle{ \bigcup_{n+1 \in \NN} B _{n} = (A _{n+1} - \bigcup_{n \in \NN} A _{n} ) \cup \bigcup_{n \in \NN} B _{n}=(A _{n+1} - \bigcup_{n \in \NN} A _{n} ) \cup \bigcup_{n \in \NN} A _{n}=\bigcup_{n+1 \in \NN} A _{n}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} A _{n} = \bigcup_{n \in \NN} B _{n}}\) jest prawdziwe.
Czy tak jest poprawnie?
-
- Administrator
- Posty: 27288
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Re: Udowodnić równość
W sumie można. Tak, jest poprawnie.
Inna wersja dowodu:
Ponieważ \(\displaystyle{ B_n \subseteq A_n}\), więc \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} B _{n} \subseteq \bigcup_{n \in \NN} A_{n}}\).
Z drugiej strony, ustalmy dowolne \(\displaystyle{ x\in\bigcup_{n \in \NN} A _{n}}\). Wtedy \(\displaystyle{ x\in A_{n_0}}\) dla pewnego \(\displaystyle{ n_0\in\NN}\). Niech \(\displaystyle{ m=\min\{k:x\in A_k\}}\) (istnieje jako minimum zbioru niepustego). Wtedy \(\displaystyle{ x\in A_m}\), ale z minimalności \(\displaystyle{ x\notin A_i}\) dla \(\displaystyle{ i<m}\). Wobec tego \(\displaystyle{ x\notin \bigcup_{i<m} A _{i}}\), czyli \(\displaystyle{ x\in A _{m} \setminus \bigcup_{i<m} A _{i}=B_m}\), zatem \(\displaystyle{ x\in \bigcup_{n \in \NN} B _{n}}\), co należało dowieść.
JK
Inna wersja dowodu:
Ponieważ \(\displaystyle{ B_n \subseteq A_n}\), więc \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} B _{n} \subseteq \bigcup_{n \in \NN} A_{n}}\).
Z drugiej strony, ustalmy dowolne \(\displaystyle{ x\in\bigcup_{n \in \NN} A _{n}}\). Wtedy \(\displaystyle{ x\in A_{n_0}}\) dla pewnego \(\displaystyle{ n_0\in\NN}\). Niech \(\displaystyle{ m=\min\{k:x\in A_k\}}\) (istnieje jako minimum zbioru niepustego). Wtedy \(\displaystyle{ x\in A_m}\), ale z minimalności \(\displaystyle{ x\notin A_i}\) dla \(\displaystyle{ i<m}\). Wobec tego \(\displaystyle{ x\notin \bigcup_{i<m} A _{i}}\), czyli \(\displaystyle{ x\in A _{m} \setminus \bigcup_{i<m} A _{i}=B_m}\), zatem \(\displaystyle{ x\in \bigcup_{n \in \NN} B _{n}}\), co należało dowieść.
JK
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 9425
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 2072 razy
Udowodnić równość
Idea poprawna, ale zapis nie. Powinno być:wiktor363 pisze:Zakładamy, że: \(\displaystyle{ \bigcup_{n \in \NN} A _{n} = \bigcup_{n \in \NN} B _{n}}\)
Zatem, \(\displaystyle{ \bigcup_{n+1 \in \NN} B _{n} = (A _{n+1} - \bigcup_{n \in \NN} A _{n} ) \cup \bigcup_{n \in \NN} B _{n}=(A _{n+1} - \bigcup_{n \in \NN} A _{n} ) \cup \bigcup_{n \in \NN} A _{n}=\bigcup_{n+1 \in \NN} A _{n}}\)
Zakładamy, że \(\displaystyle{ \bigcup_{k \le n} A_k = \bigcup_{k \le n} B_k.}\) Wtedy
\(\displaystyle{ {\bigcup_{k \le n+1} B_k = \left( A_{n+1} - \bigcup_{k \le n} A_k \right) \cup \bigcup_{k \le n} B_k = \left( A_{n+1} - \bigcup_{k \le n} A_k \right) \cup \bigcup_{k \le n} A_k = \bigcup_{k \le n+1} A_k.}}\)
Ponadto powyższy dowód oznacza tylko, że dla każdego \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\) zachodzi \(\displaystyle{ \bigcup_{k \le n} A_k = \bigcup_{k \le n} B_k.}\) Do tezy, która mówi, że \(\displaystyle{ \bigcup_{k \in \mathbb{N}} A_k = \bigcup_{k \in \mathbb{N}} B_k,}\) został jeszcze jeden krok:
\(\displaystyle{ \bigcup_{k \in \mathbb{N}} A_k = \bigcup_{n \in \mathbb{N}} \bigcup_{k \le n} A_k = \bigcup_{n \in \mathbb{N}} \bigcup_{k \le n} B_k = \bigcup_{k \in \mathbb{N}} B_k.}\)
-
- Administrator
- Posty: 27288
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4594 razy
Udowodnić równość
Dzięki za czujność - znów widziałem tam to, co chciałem zobaczyć, a nie to, co tam było...Dasio11 pisze:Idea poprawna, ale zapis nie.
JK