Wykaż, że zbiór nie jest pierścieniem całkowitym
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 22 sie 2017, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Wykaż, że zbiór nie jest pierścieniem całkowitym
Cześć!
Mam pewno zadanie:
Wykaż, że zbiór \(\displaystyle{ \left(\mathbb {Z} /5\right)^{2}}\) z działaniami:
\(\displaystyle{ (a,b)+(c,d)=(a+b,c+d)\\ (a,b)(c,d)=(ac - bd,ad + bc)}\)
jest pierścieniem, ale nie jest pierścieniem całkowitym.
Wykazałem już, że jest pierścieniem.
Nie potrafię wykazać, że NIE JEST pierścieniem całkowitym, nie wiem w ogóle w jaki sposób się tego dowodzi, gdyż jest zbiór do kwadratu . ( \(\displaystyle{ \left(\mathbb {Z} /5\right)^{2}}\) )
Proszę o pomoc.
Mam pewno zadanie:
Wykaż, że zbiór \(\displaystyle{ \left(\mathbb {Z} /5\right)^{2}}\) z działaniami:
\(\displaystyle{ (a,b)+(c,d)=(a+b,c+d)\\ (a,b)(c,d)=(ac - bd,ad + bc)}\)
jest pierścieniem, ale nie jest pierścieniem całkowitym.
Wykazałem już, że jest pierścieniem.
Nie potrafię wykazać, że NIE JEST pierścieniem całkowitym, nie wiem w ogóle w jaki sposób się tego dowodzi, gdyż jest zbiór do kwadratu . ( \(\displaystyle{ \left(\mathbb {Z} /5\right)^{2}}\) )
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2017, o 22:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach[latex] [/latex] . Nowa linia to \\. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 22 sie 2017, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Wykaż, że zbiór nie jest pierścieniem całkowitym
Dziękuję, ale czy moglibyście mi pokazać caly dowód jak to formalnie zapisać?
Nie potrafię, bo nigdy nie robiłem takiego dowodu.
Nie potrafię, bo nigdy nie robiłem takiego dowodu.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Wykaż, że zbiór nie jest pierścieniem całkowitym
Chcesz zaprzeczyc temu, że pierścień jest całkowity. Pierścień jest całkowity \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) nie ma nietrywialnych dzielników zera. Zatem zaprzeczeniem całkowitości będzie wskazanie nietrywailnego dzielnika zera - podaliśmy Ci z Arkiem przykłady.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 22 sie 2017, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Wykaż, że zbiór nie jest pierścieniem całkowitym
Przepraszam, ale dalej nie rozumiem.
Proszę wytłumaczcie mi przeprowadzając cały dowód.
Nie potrafie wskazać tych dzielników zera, ponieważ nie wiem jak to sie robi, gdy są pary liczb \(\displaystyle{ (a,b)}\)...
Wiem, że trzeba wykazać chyba, że jeśli \(\displaystyle{ (a,b)(c,d)=(ac-bd,ad-bc)=(0,0)}\)
to wtedy... tu nie wiem.
Proszę rozpiszcie mi to jakoś i wskażcie jak się znajduje te nietrywialne dzielniki zera, gdy zbiór jest podniesiony do kwadratu. Naprawdę nie rozumiem.
Proszę wytłumaczcie mi przeprowadzając cały dowód.
Nie potrafie wskazać tych dzielników zera, ponieważ nie wiem jak to sie robi, gdy są pary liczb \(\displaystyle{ (a,b)}\)...
Wiem, że trzeba wykazać chyba, że jeśli \(\displaystyle{ (a,b)(c,d)=(ac-bd,ad-bc)=(0,0)}\)
to wtedy... tu nie wiem.
Proszę rozpiszcie mi to jakoś i wskażcie jak się znajduje te nietrywialne dzielniki zera, gdy zbiór jest podniesiony do kwadratu. Naprawdę nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2017, o 23:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 27298
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4596 razy
Wykaż, że zbiór nie jest pierścieniem całkowitym
Julian1998 pisze:Nie potrafie wskazać tych dzielników zera, ponieważ nie wiem jak to sie robi, gdy są pary liczb \(\displaystyle{ (a,b)}\)...
leg14 pisze:Wez takie elementy:
\(\displaystyle{ (1,2),(2,1)}\)
No i prawie już masz dowód.Julian1998 pisze:Wiem, że trzeba wykazać chyba, że jeśli \(\displaystyle{ (a,b)(c,d)=(ac-bd,ad-bc)=(0,0)}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 22 sie 2017, o 10:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Re: Wykaż, że zbiór nie jest pierścieniem całkowitym
Przepraszam, tam ma być \(\displaystyle{ \left(ad+bc \right)}\) zamiast \(\displaystyle{ \left( ad-bc\right)}\)
Noi gdy podstawię \(\displaystyle{ \left( 1,2\right)\left( 2,1\right)}\) to wychodzi mi \(\displaystyle{ \left( 0,5\right)}\), a nie \(\displaystyle{ \left( 0,0\right)}\).
Nie rozumiem dalej.
Noi gdy podstawię \(\displaystyle{ \left( 1,2\right)\left( 2,1\right)}\) to wychodzi mi \(\displaystyle{ \left( 0,5\right)}\), a nie \(\displaystyle{ \left( 0,0\right)}\).
Nie rozumiem dalej.
-
- Administrator
- Posty: 27298
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4596 razy
Re: Wykaż, że zbiór nie jest pierścieniem całkowitym
Zauważ, że w \(\displaystyle{ \ZZ_5}\) masz \(\displaystyle{ 1\cdot 1+2\cdot 2=0}\).Julian1998 pisze:Noi gdy podstawię \(\displaystyle{ \left( 1,2\right)\left( 2,1\right)}\) to wychodzi mi \(\displaystyle{ \left( 0,5\right)}\), a nie \(\displaystyle{ \left( 0,0\right)}\).
JK