Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że jedna z wylosowanych liczb jest o 85 większa od drugiej. Wynik zapisz w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego.
Wynik będzie \(\displaystyle{ \frac{2}{90 \cdot 89}}\)?
liczba dwucyfrowa
-
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 194 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15207
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: liczba dwucyfrowa
Coś za mało. Zresztą zadanie to zwykłe liczenie na palcach.
Oczywiście \(\displaystyle{ |\Omega|=90\cdot 89}\), ponadto zauważ, że możemy wylosować liczbę \(\displaystyle{ x}\), a następnie \(\displaystyle{ x+85}\), a możemy też \(\displaystyle{ x+85}\), a potem \(\displaystyle{ x}\).
Mnie wyszło, że par uporządkowanych \(\displaystyle{ (x, x+85)}\) liczb dwucyfrowych jest \(\displaystyle{ 5}\) (ustawiłem je od \(\displaystyle{ (10, 95)}\) do \(\displaystyle{ (14, 99)}\)), więc i tyle samo jest par \(\displaystyle{ (x+85, x)}\), czyli wynik powinien chyba być taki:
\(\displaystyle{ \frac{10}{90\cdot 89} = \frac{1}{9\cdot 89}}\)
(nie chce mi się liczyć tego iloczynu, to już kalkulator).
Oczywiście \(\displaystyle{ |\Omega|=90\cdot 89}\), ponadto zauważ, że możemy wylosować liczbę \(\displaystyle{ x}\), a następnie \(\displaystyle{ x+85}\), a możemy też \(\displaystyle{ x+85}\), a potem \(\displaystyle{ x}\).
Mnie wyszło, że par uporządkowanych \(\displaystyle{ (x, x+85)}\) liczb dwucyfrowych jest \(\displaystyle{ 5}\) (ustawiłem je od \(\displaystyle{ (10, 95)}\) do \(\displaystyle{ (14, 99)}\)), więc i tyle samo jest par \(\displaystyle{ (x+85, x)}\), czyli wynik powinien chyba być taki:
\(\displaystyle{ \frac{10}{90\cdot 89} = \frac{1}{9\cdot 89}}\)
(nie chce mi się liczyć tego iloczynu, to już kalkulator).
-
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 194 razy