Niech \(\displaystyle{ \sigma=\left( 1254\right)\left( 537\right)\left( 42\right)\left( 5638\right)\left( 17\right)\left( 254\right)\left( 123456\right) \in \sum_{}^{} 7}\). Czy prawdziwa jest równość?
\(\displaystyle{ \left( 1254\right)\left( 537\right)\left( 42\right)\left( 5638\right)\left( 17\right)\left( 254\right)\left( 123456\right) =\left( 1254\right)\left( 537\right)\left( 5638\right)\left( 17\right)\left( 42\right)\left( 254\right)\left( 123456\right)}\)
Odpowiedzieć na pytanie nie wykonując obliczeń i krótko uzasadnić odpowiedź.
No to nie wiem do końca jak to zrobić. Wiem, tyle, że jak są cykle rozłączne to są przemienne. Tu niby mamy zamianę kolejności cykli, ale one nie są rozłączne, więc nie wiem jak bez wykonywania obliczeń da się coś tutaj powiedzieć.
Odpowiedzieć na pytanie nie wykonując obliczeń
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15212
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5047 razy
Re: Odpowiedzieć na pytanie nie wykonując obliczeń
Ta obserwacja natychmiast rozwiązuje zadanie, przyjrzyj się temu.Wiem, tyle, że jak są cykle rozłączne to są przemienne.
Na przykład po lewej możesz zamienić \(\displaystyle{ (42)}\) z \(\displaystyle{ (5638)}\), bo są rozłączne, a następnie
\(\displaystyle{ (42)}\) z \(\displaystyle{ (17)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2625
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 761 razy
Re: Odpowiedzieć na pytanie nie wykonując obliczeń
Aha no faktycznie. Nie zczaiłem, że w jednej permutacji, część cykli może być rozłączna, a część nie i traktować to oddzielnie. Czyli jak się nazywa całościowo ten cykl? Permutacja?