Witam, na samym poczatku chce przeprosic jezeli wybralem zly dzial, ale zaden mi nie pasował do typu zadan, ktore zaraz podam.
Jestem na I roku informatyki, mam fizyke, z ktorej zawsze bylem ciemny, no ale nie o to tutaj chodzi.
Mam taki zbior zadan - "Walker J - Podstawy fizyki. Zbiór zadań".
Chodzi mi o zadania z pierwszego rozdzialu "Pomiary". Nie potrafie niektorych ogarnac. Z gory dzieki za jakakolwiek pomoc czy wskazowke.
1. Oszacuj — z dokładnością do najbliższego rzędu wielkości — ile razy bierzesz oddech w ciągu roku.
2. Jedna cząsteczka wody (\(\displaystyle{ H_2O}\)) składa się z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu. Masa atomu wodoru wynosi w przybliżeniu \(\displaystyle{ 1 u}\), a atomu tlenu — \(\displaystyle{ 16 u}\). a) Wyraź masę czą steczki wody w kilogramach, b) Ile cząsteczek wody zawierają wszystkie oceany na Ziemi, których całkowita masa wynosi około \(\displaystyle{ 1,4 \cdot 10^{21} kg}\)?
3.W 1992 roku grupa szklarzy z Millville w stanie New Jersey wydmuchała rekordowo wielką butlę szklaną. Miała ona objętość \(\displaystyle{ 193}\) galonów amerykańskich,
a) Ile brakowało jej do objętości \(\displaystyle{ 1}\) miliona centymetrów sześciennych?
b) Wyobraź sobie, że butlę tę napełniamy wodą o gęstości (czyli masie jednostki objętości) \(\displaystyle{ 1000
kg/m^3}\) z niewielką szybkością, równą \(\displaystyle{ 1,8 g/min}\). Ile czasu zajmie napełnienie butli do pełna?
4 Tradycyjną jednostką długości w Japonii jest \(\displaystyle{ 1 ken}\) (1 ken= 1,97 m). Oblicz stosunek:
a) kena kwadratowego do metra kwadratowego,
b) kena sześciennego do metra sześciennego. Ile wynosi objętość walcowego zbiornika na wodę o wysokości \(\displaystyle{ 5,5 kena}\) i promieniu równym \(\displaystyle{ 3 keny}\), wyrażona
c) w kenach sześciennych,
d) w metrach sześciennych?
5. Sąg pociętego drewna to stos o długości \(\displaystyle{ 8}\) stóp, szerokości \(\displaystyle{ 4}\) stóp i wysokości \(\displaystyle{ 4}\) stóp. Ile sągów zawiera stos drewna o objętości \(\displaystyle{ 1 m^3}\)?
Pomiary, przeksztalcanie jednostek - zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 611
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 67 razy
Pomiary, przeksztalcanie jednostek - zadania
Chodzi raczej o to, żebyś sam poszperał w książkach, internecie bądź ruszył głowąjujon123 pisze:
Jestem na I roku informatyki, mam fizyke, z ktorej zawsze bylem ciemny, no ale nie o to tutaj chodzi.
ad. 1. Ilość oddechów możesz sam zmierzyć u siebie. Wikipedia podaje, że u dorosłego człowieka to ok. 16-20 na minutę dla ułatwienia przyjmijmy, że 20 , będzie sie łatwiej liczyło. Teraz wystarczy tą liczbę przemnożyć przez ilość minut w ciągu dnia (wiesz chyba ile to jest ) i wynik zaokrąglić do jednej cyfry znaczącej
\(\displaystyle{ 20 \cdot 24 \cdot 60 = 28 \ 800 = 2,88 \cdot 10^4 \approx 3 \cdot 10^4}\)