Wyznacz wzory możliwych złożeń \(\displaystyle{ f\circ g(x)}\) i \(\displaystyle{ g\circ f(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=^{} \begin{cases} x^{2}+1 &\mbox{dla } x \ge 0 \\x &\mbox{dla } x<0\end{cases} \\
g(x)= \begin{cases} 2x+1 &\mbox{dla } x>1 \\-x-1 &\mbox{dla } x \le 1\end{cases}}\)
Wydaje mi się to zupełnie nieintuicyjne. Ktoś umie pomóc?
Złożenie funkcji opisanych dwunormowo
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 sty 2017, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Myślenice
- Podziękował: 1 raz
Złożenie funkcji opisanych dwunormowo
Ostatnio zmieniony 15 paź 2017, o 16:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 27298
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4596 razy
Re: Złożenie funkcji opisanych dwunormowo
Robisz to z definicji złożenia:
\(\displaystyle{ f\circ g(x)=f(g(x))= \begin{cases} (g(x))^2+1 &\mbox{dla } g(x) \ge 0 \\g(x) &\mbox{dla } g(x)<0\end{cases}=...}\)
JK
\(\displaystyle{ f\circ g(x)=f(g(x))= \begin{cases} (g(x))^2+1 &\mbox{dla } g(x) \ge 0 \\g(x) &\mbox{dla } g(x)<0\end{cases}=...}\)
JK