Roznica rozkładów zmiennych losowych
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 94 razy
Roznica rozkładów zmiennych losowych
Hej jak mam liczyć wartość oczekiwaną zmiennej losowej X pod warunkiem zmiennej losowej Y gdy X na rozkład ciągły, a Y dyskretny? Mam problem, bo nie wiem jak do tego podejść
-
- Użytkownik
- Posty: 6592
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Re: Roznica rozkładów zmiennych losowych
O jakiej różnicy rozkładów mówimy?
Jeśli zmienne losowe \(\displaystyle{ X, Y}\) są niezależne i zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład dyskretny to warunkowa wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ E(X|Y) = E(X)}\) ( jest równa wartości oczekiwanej zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\)).
Namawiam do dowodu tego stwierdzenia.
Jeśli zmienne losowe \(\displaystyle{ X, Y}\) są niezależne i zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład dyskretny to warunkowa wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ E(X|Y) = E(X)}\) ( jest równa wartości oczekiwanej zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\)).
Namawiam do dowodu tego stwierdzenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 94 razy
Re: Roznica rozkładów zmiennych losowych
Nie zakładam niezależności zmiennych losowych
-- 15 paź 2017, o 20:38 --
Różnica odnosi się do różnych typów rozkładow - ciągłego i dyskretnego, strasznie niejednoznaczną nazwę dałem
-- 15 paź 2017, o 20:38 --
Różnica odnosi się do różnych typów rozkładow - ciągłego i dyskretnego, strasznie niejednoznaczną nazwę dałem
-
- Użytkownik
- Posty: 6592
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Re: Roznica rozkładów zmiennych losowych
W przypadku, gdy zmienne losowe \(\displaystyle{ X, Y}\) nie są niezależne., tworzymy ich rozkład łączny (X, Y), obliczamy warunkową gęstość łączną \(\displaystyle{ h(x|Y)}\) i korzystamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ E(X |Y) = \int_{-\infty}^{\infty}x\cdot h(x|Y)dx.}\)
\(\displaystyle{ E(X |Y) = \int_{-\infty}^{\infty}x\cdot h(x|Y)dx.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 94 razy
Re: Roznica rozkładów zmiennych losowych
1. Jak się oblicza rozkład łączny?
2. Jak się oblicza warunkową gęstość łączną?
2. Jak się oblicza warunkową gęstość łączną?
-
- Użytkownik
- Posty: 6592
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1426 razy
Re: Roznica rozkładów zmiennych losowych
Rozkład łączny dwóch zmiennych losowych \(\displaystyle{ X, Y}\) to rozkład prawdopodobieństwa wektora losowego - dwuwymiarowego \(\displaystyle{ (X, Y).}\)
\(\displaystyle{ h(x|Y) = \frac{f_{X,Y}(x,y)}{f_{Y}(y)}.}\)
Proszę zapoznać się z konkretnymi zadaniami na przykład w skrypcie
Grzegorz Krzykowski, Mirosław Szreder. Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka matematyczna. Wydawnictwo Uniwersytetu. Gdańsk 2002. Część I Rachunek Prawdopodobieństwa.
\(\displaystyle{ h(x|Y) = \frac{f_{X,Y}(x,y)}{f_{Y}(y)}.}\)
Proszę zapoznać się z konkretnymi zadaniami na przykład w skrypcie
Grzegorz Krzykowski, Mirosław Szreder. Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka matematyczna. Wydawnictwo Uniwersytetu. Gdańsk 2002. Część I Rachunek Prawdopodobieństwa.