Poszukuję zbioru zadań
-
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 194 razy
Poszukuję zbioru zadań
Czy kojarzy ktoś ZBIÓR ZADAŃ, z którego pochodzi zadanie o TABLICZCE CZEKOLADY (jest rysunek tabliczki czekolady), chodzi mi o tytuł, wydawnictwo: Zadanie 6. Wybieramy losowo 2 kostki z tabliczki czekolady przedstawionej na poniższym
rysunku.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybrane dwie kostki są sąsiednie (tzn. mają
wspólną krawędź). I czy umie jej ktoś rozwiązać?
rysunku.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybrane dwie kostki są sąsiednie (tzn. mają
wspólną krawędź). I czy umie jej ktoś rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 12 lut 2017, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 3 razy
Re: Poszukuję zbioru zadań
dlaczego akurat potrzebujesz ten zbior? W ogole to uczysz sie do matury czy jestes na studiach,jesli do matury to mogę Ci coś doradzić
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 7895
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 243 razy
- Pomógł: 3093 razy
Re: Poszukuję zbioru zadań
Rozwiązanie zadania o nieznanej treści:
Niech tabliczka ma 24 kostki. Zdarzenie rozbijam na trzy rozłączne:
pierwsza wylosowana kostka była narożną,
pierwsza wylosowana kostka należała do brzegu, ale nie była narożną
pierwsza wylosowana kostka nie była brzeżną
\(\displaystyle{ P= \frac{4}{24} \cdot \frac{2}{23}+ \frac{12}{24} \cdot \frac{3}{23}+ \frac{8}{24} \cdot \frac{4}{23}}\)
Niech tabliczka ma 24 kostki. Zdarzenie rozbijam na trzy rozłączne:
pierwsza wylosowana kostka była narożną,
pierwsza wylosowana kostka należała do brzegu, ale nie była narożną
pierwsza wylosowana kostka nie była brzeżną
\(\displaystyle{ P= \frac{4}{24} \cdot \frac{2}{23}+ \frac{12}{24} \cdot \frac{3}{23}+ \frac{8}{24} \cdot \frac{4}{23}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 194 razy
Re: Poszukuję zbioru zadań
Michał, potrzebuję ten zbiór, bo być może pewien nauczyciel daje z niego zadania na sprawdzianach. Uczę się, bo muszę, ani do matury, ani na studia To trochę skomplikowane, a zresztą gdybym Ci napisał co i jak, to i tak byś nie uwierzył...
-- 14 paź 2017, o 20:13 --
Kerajs, rzeczywiście, tabliczka czekolady z rysunku miała \(\displaystyle{ 6 \cdot 4=24}\) kostki Skąd wiedziałeś? Byłeś w TESCO?
-- 14 paź 2017, o 20:13 --
Kerajs, rzeczywiście, tabliczka czekolady z rysunku miała \(\displaystyle{ 6 \cdot 4=24}\) kostki Skąd wiedziałeś? Byłeś w TESCO?
Ostatnio zmieniony 14 paź 2017, o 23:41 przez poetaopole, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15207
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Poszukuję zbioru zadań
\(\displaystyle{ 6\cdot 4=64}\)
Seems legit…
Poza tym potrzebujesz tego zbioru (dopełniacz), a nie "ten zbiór" (biernik).
Seems legit…
Poza tym potrzebujesz tego zbioru (dopełniacz), a nie "ten zbiór" (biernik).
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 12 lut 2017, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 3 razy
Re: Poszukuję zbioru zadań
wejdź na zadania.info,tam masz mnostwo zadan z kombinatoryki. W max.3 dni ogarniesz sobie wszystkie zadania z poziomu podstawowego i rozszerzonego. Nie ma sensu szukac tego zbioru,bo i tak wątpie,że będzie w nim coś więcej niż na zadania.info. Zrozumiesz dobrze ten dział i zaliczysz sprawdzian bez problemu.
-
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 194 razy
Re: Poszukuję zbioru zadań
Dzięki Michał
-- 14 paź 2017, o 23:45 --
Premislav, wiem, że mieszkasz już długo w Polsce i nie raz mi już pomogłeś (za co Ci dziękuję), ale u nas się w ostatnich latach trochę zmieniło: potrzebujesz co? bułkę z masłem. Popytaj polonistów... Miodka masz u siebie na wyciągnięcie ręki.-- 14 paź 2017, o 23:50 --Miodek to taki polski uczony, językoznawca, profesor filologii polskiej. A u was tam też macie filologów narodowego języka? Czy jedziecie wszystko po rosyjsku - od wschodu do zachodu??
-- 14 paź 2017, o 23:45 --
Premislav, wiem, że mieszkasz już długo w Polsce i nie raz mi już pomogłeś (za co Ci dziękuję), ale u nas się w ostatnich latach trochę zmieniło: potrzebujesz co? bułkę z masłem. Popytaj polonistów... Miodka masz u siebie na wyciągnięcie ręki.-- 14 paź 2017, o 23:50 --Miodek to taki polski uczony, językoznawca, profesor filologii polskiej. A u was tam też macie filologów narodowego języka? Czy jedziecie wszystko po rosyjsku - od wschodu do zachodu??
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15207
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: Poszukuję zbioru zadań
Niepotrzebnie pisałem w tym wątku, nie mając nic merytorycznego do dodania, to było w sumie dość żałosne z mojej strony (przydałaby się kampania "Piłeś - nie pisz"). Natomiast w kwestii językowej nie mogę się zgodzić. Czy jeśli poprosisz kolegę o wyjaśnienie jakiejś kwestii dotyczącej choćby matematyki, to powiesz
"potrzebuję pomocy" czy "potrzebuję pomoc"? Czy lepiej brzmi "użyłem indukcji matematycznej" czy może "użyłem indukcję matematyczną"?
Zamiast popytać polonistów na żywo, sprawdziłem tę kwestię inaczej:
https://obcyjezykpolski.pl/potrzebowac-czegos-nie-cos/
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/potrz ... ;9677.html
W Polsce mieszkam od urodzenia, choć Polakiem jestem tylko w połowie (jeśli patrzeć na narodowość rodziców).
"potrzebuję pomocy" czy "potrzebuję pomoc"? Czy lepiej brzmi "użyłem indukcji matematycznej" czy może "użyłem indukcję matematyczną"?
Zamiast popytać polonistów na żywo, sprawdziłem tę kwestię inaczej:
https://obcyjezykpolski.pl/potrzebowac-czegos-nie-cos/
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/potrz ... ;9677.html
W Polsce mieszkam od urodzenia, choć Polakiem jestem tylko w połowie (jeśli patrzeć na narodowość rodziców).