\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } \frac{ 3^{n}- 4^{n} }{ 4^{n}+ 2^{n} }}\)
Jak?
Granica z potęgami
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 2 wrz 2016, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 3miasto
- Podziękował: 34 razy
Granica z potęgami
Ostatnio zmieniony 14 paź 2017, o 13:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15206
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Granica z potęgami
Chodziło o \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{3^n-4^n}{4^n+2^n}}\)
Podziel przez \(\displaystyle{ 4^n}\) licznik i mianownik i dalej łatwo, zastosuj tw. o arytmetyce granic.
Podziel przez \(\displaystyle{ 4^n}\) licznik i mianownik i dalej łatwo, zastosuj tw. o arytmetyce granic.