[Teoria liczb]Silnia dzieli sumę funkcji wykładniczych
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- WolfusA
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 27 sty 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 9 razy
[Teoria liczb]Silnia dzieli sumę funkcji wykładniczych
Dana jest liczba naturalna \(\displaystyle{ k \ge 2}\) oraz liczby całkowite \(\displaystyle{ a_{1}, a_{2},..., a_{n}}\) spełniające warunki \(\displaystyle{ \sum_{l=1}^{n} {l^{i}a_{l}}=0}\) dla każdego \(\displaystyle{ i=1, 2, ..., k-1}\). Dowieść, że \(\displaystyle{ k!|\sum_{l=1}^{n} {l^{k}a_{l}}}\).
Ostatnio zmieniony 14 paź 2017, o 09:26 przez WolfusA, łącznie zmieniany 1 raz.
- WolfusA
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 27 sty 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 9 razy
Re: [Teoria liczb]Silnia dzieli sumę funkcji wykładniczych
Poprawiłem założenie, tzn. zapis sumy. Za \(\displaystyle{ i}\) możesz podstawić sobie każdą liczbę ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1, 2, ..., k-1\right\}}\) do sumy z założenia.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15209
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 161 razy
- Pomógł: 5046 razy
Re: [Teoria liczb]Silnia dzieli sumę funkcji wykładniczych
Ukryta treść:
- WolfusA
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 27 sty 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 9 razy
Re: [Teoria liczb]Silnia dzieli sumę funkcji wykładniczych
Wszystko jest dobrze -- 30 paź 2017, o 19:53 --Chociaż nie musiałeś oddzielnie rozważać \(\displaystyle{ k=2}\) i \(\displaystyle{ k=3}\), bo to też łapie się pod trick wielomianem.