granica funkcji z x^3
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 3 razy
granica funkcji z x^3
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 10} f(x) =?}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x^3-1000}{x^3-20x^2+100x}}\)
Jeszcze takie zadanko. Próbowałem korzystać ze wzoru skróconego mnożenia w liczniku, ale wychodzi symbol nieoznaczony. Będę wdzięczny za pomoc
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x^3-1000}{x^3-20x^2+100x}}\)
Jeszcze takie zadanko. Próbowałem korzystać ze wzoru skróconego mnożenia w liczniku, ale wychodzi symbol nieoznaczony. Będę wdzięczny za pomoc
Ostatnio zmieniony 13 paź 2017, o 18:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 3 razy
granica funkcji z x^3
Właśnie do tego momentu doszedłem, \(\displaystyle{ (x-10)}\) skreślają się i teraz w liczniku jest \(\displaystyle{ 300}\), a w mianowniku \(\displaystyle{ 0}\). I teraz właśnie jest \(\displaystyle{ \left[ \frac{300}{0}\right]}\). I nie wiem za bardzo co dalej, odpowiedź to \(\displaystyle{ + \infty}\).
Ostatnio zmieniony 13 paź 2017, o 18:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 3 razy
granica funkcji z x^3
Też mi się tak wydaje, bo widzę tutaj 2 granice - nieskończoność i + nieskończoność, czyli granica nie istnieje... Może błąd w odpowiedziach.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 15:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 3 razy
granica funkcji z x^3
No tak, różne granice w zależności od tego czy \(\displaystyle{ x}\) zmierza do \(\displaystyle{ 10}\) z lewej czy prawej strony. Czyli w odpowiedziach jest błąd, bo \(\displaystyle{ f(x)}\) w \(\displaystyle{ x=10}\) nie ma granicy
Ostatnio zmieniony 13 paź 2017, o 18:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.