Rachunek oszczędnościowy - Saldo i odesetki w ciągu roku
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 13 paź 2017, o 12:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
Rachunek oszczędnościowy - Saldo i odesetki w ciągu roku
4 próby rozwiązania nic mi nie dały, wytłumaczy mi ktoś sposób rozwiązywania?
Zad.1
Stopa procentowa w banku wynosi 12% w skali roku, a odsetki nalicza się jako procent prosty. Oblicz saldo na koniec roku i roczne odsetki dla klienta, który w momencie zakładania konta wpłacił 500zł, po 3 miesiącach wpłacił 50zł, a po kolejnych 6 miesiącach wpłacił 100zł, a po roku (licząc od momentu założenia konta) wypłacił 500zł.
Zad.2
Stopa procentowa w banku wynosi 24% w skali roku, a odsetki nalicza się raz w roku jako procent złożony. Oblicz saldo na koniec roku i roczne odsetki dla klienta, który w momencie zakładania konta wpłacił 200zł, po 2 miesiącach wpłacił 300zł, a po kolejnych 6 miesiącach wypłacił 20zł, a po roku (licząc od momentu założenia konta) wypłacił 100zł.
Będę wdzięczna za pomoc!
Zad.1
Stopa procentowa w banku wynosi 12% w skali roku, a odsetki nalicza się jako procent prosty. Oblicz saldo na koniec roku i roczne odsetki dla klienta, który w momencie zakładania konta wpłacił 500zł, po 3 miesiącach wpłacił 50zł, a po kolejnych 6 miesiącach wpłacił 100zł, a po roku (licząc od momentu założenia konta) wypłacił 500zł.
Zad.2
Stopa procentowa w banku wynosi 24% w skali roku, a odsetki nalicza się raz w roku jako procent złożony. Oblicz saldo na koniec roku i roczne odsetki dla klienta, który w momencie zakładania konta wpłacił 200zł, po 2 miesiącach wpłacił 300zł, a po kolejnych 6 miesiącach wypłacił 20zł, a po roku (licząc od momentu założenia konta) wypłacił 100zł.
Będę wdzięczna za pomoc!
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Rachunek oszczędnościowy - Saldo i odesetki w ciągu roku
ad 1. W oprocentowaniu prostym odsteki nie procentują. Dlatego od kwoty \(\displaystyle{ 500}\) zł mamy \(\displaystyle{ 500\cdot 0{,}12=60}\) zł. Od kwoty \(\displaystyle{ 50}\) zł mamy odsetki za \(\displaystyle{ 9}\) miesięcy czyli \(\displaystyle{ 50\cdot 0{,}09}\) itd.
ad 2. Zadanie jest bez sensu, jeśli rzeczywiście odsetki nalicza się raz w roku. Raczej powinno tu być raz w miesiącu i taki model zakładam. Stopa miesięczna to \(\displaystyle{ 2\%}\). Tu liczymy procent złożony. Np. z kwoty \(\displaystyle{ 300}\) zł mamy po \(\displaystyle{ 10}\) miesiącach \(\displaystyle{ 300\cdot 1{,}02^{10}}\) zł itd.
ad 2. Zadanie jest bez sensu, jeśli rzeczywiście odsetki nalicza się raz w roku. Raczej powinno tu być raz w miesiącu i taki model zakładam. Stopa miesięczna to \(\displaystyle{ 2\%}\). Tu liczymy procent złożony. Np. z kwoty \(\displaystyle{ 300}\) zł mamy po \(\displaystyle{ 10}\) miesiącach \(\displaystyle{ 300\cdot 1{,}02^{10}}\) zł itd.
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Rachunek oszczędnościowy - Saldo i odesetki w ciągu roku
A niby dlaczego?szw1710 pisze:ad 2. Zadanie jest bez sensu.
Ponieważ analizowany okres jest równy rok, to obliczenia takie same, jak dla oprocentowania prostego, tyle tylko, że odsetki zostają doliczone do pozostałego kapitału i od niego będą obliczane odsetki za kolejny rok.
- szw1710
- Gość Specjalny
- Posty: 18811
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3746 razy
Re: Rachunek oszczędnościowy - Saldo i odesetki w ciągu roku
SlotaWoj, zadanie uważam za pozbawione sensu dlatego, że w zasadzie nie sprawdza w sformułowaniu rocznym znajomości procentu składanego, a jedynie znajomość zasad ogólnych, które Pan przedstawił, a z którymi się zgadzam. Też zaczynałem swoją odpowiedź od takiego ujęcia, ale po zastanowieniu stwierdziłem, że to jednak większego sensu dydaktycznego nie ma, więc przeszedłem na kapitalizację miesięczną.
-
- Moderator
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 757 razy
Re: Rachunek oszczędnościowy - Saldo i odesetki w ciągu roku
Też tak uważam, ale takich mamy dydaktyków.szw1710 pisze:... to jednak większego sensu dydaktycznego nie ma, ...