punkty nieciaglosci f(x)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pokoj
- Podziękował: 1 raz
punkty nieciaglosci f(x)
mam zadanie znalezc punkty nieciaglosci funkcji
\(\displaystyle{ f(x) =\frac{x^{2} - |x|}{x^{2} + x}}\)
i robie zalozenia na mianownik \(\displaystyle{ x 0; x\neq -1}\)
potem f(x) zamieniam na sklejenie
f(x)= 1 dla x0
i czy z zalozen na mianownik moge wyciagnac wnioski ze punktami nieciaglosci jest 0 i -1 ?
wydaje mi sie ze jest to za malo ale co jeszcze mam zrobic? liczyc ganice lewo i prawostronna dla 0 i -1 ? jesli tak to jak sie do tego zabrac?
\(\displaystyle{ f(x) =\frac{x^{2} - |x|}{x^{2} + x}}\)
i robie zalozenia na mianownik \(\displaystyle{ x 0; x\neq -1}\)
potem f(x) zamieniam na sklejenie
f(x)= 1 dla x0
i czy z zalozen na mianownik moge wyciagnac wnioski ze punktami nieciaglosci jest 0 i -1 ?
wydaje mi sie ze jest to za malo ale co jeszcze mam zrobic? liczyc ganice lewo i prawostronna dla 0 i -1 ? jesli tak to jak sie do tego zabrac?
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
punkty nieciaglosci f(x)
wzór tej funkcji mozna napisac tak
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases}\frac{x - 1}{x + 1},x>0 \\1,x qslant 0 \end{cases}}\)
wiec jedynym punktem nieciągłości jest 0, bo granice obustronne w zerze sa różne
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases}\frac{x - 1}{x + 1},x>0 \\1,x qslant 0 \end{cases}}\)
wiec jedynym punktem nieciągłości jest 0, bo granice obustronne w zerze sa różne
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pokoj
- Podziękował: 1 raz
punkty nieciaglosci f(x)
moze sie myle ale funkcja robin5hood nie jest funkcja z mojego zadania bo mamy inne dziedziny. i nadal nie wiem co z -1 ?
jak obliczyc granice prawo i lewostronna dla -1 ?
pomozcie mi prosze
jak obliczyc granice prawo i lewostronna dla -1 ?
pomozcie mi prosze
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
punkty nieciaglosci f(x)
Funkcja robin5hood jest dobra, gdyby nie dziedzina. A co do ciągłości to funkcja jest ciągła w całej dziedzinie ze wzgl. na ciągłość funkcji elementarnych. Pamiętaj, że ciągłość sprawdzamy w punktach, w których funkcja jest określona.