Dany jest ślad pionowy płaszczyzny alpha oraz rzut poziomy boku AB i rzut pionowy boku BC trójkąta ABC. Uzupełnij rzuty trójkąta.
rysunek:
moja propozycja, ale co dalej ?
Uzupełnij rzuty trójkąta - ślad pionowy płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Uzupełnij rzuty trójkąta - ślad pionowy płaszczyzny
Zwyczajowo jako bok \(\displaystyle{ a}\) trójkąta oznaczamy bok „naprzeciwko” wierzchołka \(\displaystyle{ A}\), czyli bok \(\displaystyle{ \overline{BC}}\).
Edit 1: Teraz dopiero zauważyłem, że „niechcący” zamieniłem indeksowanie i ww. rysunek jest poprawny gdy założymy, że rzuty pionowe (na rzutnię pionową \(\displaystyle{ \pi_2}\)) mają u góry indeksy ', rzuty poziome mają indeksy ''.
Ponieważ jest dany ślad pionowy \(\displaystyle{ v_\alpha}\) płaszczyzny, więc trzeba zacząć od rzutu pionowego \(\displaystyle{ \overline{B''C''}}\) odcinka \(\displaystyle{ \overline{BC}}\).
Edit 2: Oto link do .
Edit 1: Teraz dopiero zauważyłem, że „niechcący” zamieniłem indeksowanie i ww. rysunek jest poprawny gdy założymy, że rzuty pionowe (na rzutnię pionową \(\displaystyle{ \pi_2}\)) mają u góry indeksy ', rzuty poziome mają indeksy ''.
Ponieważ jest dany ślad pionowy \(\displaystyle{ v_\alpha}\) płaszczyzny, więc trzeba zacząć od rzutu pionowego \(\displaystyle{ \overline{B''C''}}\) odcinka \(\displaystyle{ \overline{BC}}\).
Edit 2: Oto link do .
Re: Uzupełnij rzuty trójkąta - ślad pionowy płaszczyzny
Dobra robota! Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego punkt przecięcia a'' z przedłużonym śladem v \alpha po zrzutowaniu na oś X składa się na prostą a' ??
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Uzupełnij rzuty trójkąta - ślad pionowy płaszczyzny
Rzut \(\displaystyle{ a''}\) i ślad \(\displaystyle{ v_\alpha}\) leżą na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \pi_2}\) i ich przecięcie jest punktem w którym prosta \(\displaystyle{ a}\) przebija tę płaszczyznę. Rzut tego punktu przebicia na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi_1}\) przynależy do osi \(\displaystyle{ x}\) i to wszystko.
Rzut pionowy ww. punktu przebicia wraz z punktem \(\displaystyle{ B''}\) wyznaczają prostą \(\displaystyle{ a''}\), a ta pozwala na umiejscowienie rzutu pionowego punktu \(\displaystyle{ C}\) (punkt \(\displaystyle{ C''}\)).
Rzut pionowy ww. punktu przebicia wraz z punktem \(\displaystyle{ B''}\) wyznaczają prostą \(\displaystyle{ a''}\), a ta pozwala na umiejscowienie rzutu pionowego punktu \(\displaystyle{ C}\) (punkt \(\displaystyle{ C''}\)).