Zadanie o inflacji

Osobny dział dla miłośników procentów.
evergrey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 16 wrz 2007, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Zadanie o inflacji

Post autor: evergrey »

Ile wyniosła inflacja w roku, w którym drożejąca zgodnie ze stopą inflacji cegła podrżała ze 1,60zł na 2,10zł? Jaka musiałaby być stopa inflacji, by cena cegły nie przekroczyła 2zł?
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Zadanie o inflacji

Post autor: mat1989 »

(2,10-1,60)/1,60*100%=31,25%

b)
2,10-31,25%
2,00-x%
x=31,25*2/2,1*100%=29,76%
ODPOWIEDZ