Postać ogólna STROFOIDY

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Markus19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 14 lut 2007, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Postać ogólna STROFOIDY

Post autor: Markus19 »

Witam serdecznie

Ostatnio miałem poprawkę z matemy - niestety zostałem "pogrzebany" na jednym zadani i muszę w środę przyjść znowu. Niestety moi znajomi "wynieśli się" do 1 października poza granicę zasięgu komórkowego jak i internetowego i nie ma kto mi pomoc.

NIe potrafiłem rozwiązać owego zadania:

Pkt. P(-1,2) jest pkt. strofoidy. Wyznacz postać ogólną tej krzywej:

Zaczynam w taki sposób:

\(\displaystyle{ (x-a)y^2+x^2(x+a)=0}\)

\(\displaystyle{ (-1-a)2^2+(-1)^2[(-1)+a]=0}\)

\(\displaystyle{ (-1-a)4+1[-1+a]=0}\)

\(\displaystyle{ -4-4a+(-1+a)=0}\)

\(\displaystyle{ -5-3a=0}\)

\(\displaystyle{ -3a=5}\)

\(\displaystyle{ a=-3/5}\)

I stoję...

Proszę o pomoc.
Dziękuję
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Postać ogólna STROFOIDY

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ y^2= \frac{a-x}{a+x} x^2}\)
Markus19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 14 lut 2007, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Postać ogólna STROFOIDY

Post autor: Markus19 »

A czy mógłbym prosić o drobniutkie wyjaśnienie ??
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Postać ogólna STROFOIDY

Post autor: mol_ksiazkowy »

hmm, no podstawiasz , i liczysz a..
\(\displaystyle{ 4=\frac{a+1}{a-1}}\)
a=5/3

ps
Markus19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 14 lut 2007, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Postać ogólna STROFOIDY

Post autor: Markus19 »

Uprzejmie dziękuję za podpowiedź
Miłego dnia życzę
ODPOWIEDZ