funkcja liniowa-wzór funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
funkcja liniowa-wzór funkcji
Wykres funkcji liniowej f zawiera punkt o współrzędnych (1,2) . Miara kata nachylenia wykresu funkcji f do OX jest równa 3/2 miary kata nachylenia do tej osi wykresu funkcji g danej wzorem g(x)=√3/3x + 11. Wyznacz wzór funkcji f.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
funkcja liniowa-wzór funkcji
\(\displaystyle{ tg(\angle g)=g'(x)=\frac{\sqrt{3}}{3}\ \ \angle g=30^{\circ}\\
\angle f= \frac{3}{2}\angle g=\frac{3}{2}\cdot 30^{\circ}=45^{\circ}\\
tg(\angle f)=1=f'(x)\\
f(x)=ax+b\\
f'(x)=a\ \ a=1\\
f(x)=x+b\\
A=(1,2)\\
f(1)=2\\
f(1)=1+b\\
1+b=2\\
b=1\\
f(x)=x+1}\)
POZDRO
\angle f= \frac{3}{2}\angle g=\frac{3}{2}\cdot 30^{\circ}=45^{\circ}\\
tg(\angle f)=1=f'(x)\\
f(x)=ax+b\\
f'(x)=a\ \ a=1\\
f(x)=x+b\\
A=(1,2)\\
f(1)=2\\
f(1)=1+b\\
1+b=2\\
b=1\\
f(x)=x+1}\)
POZDRO