funkcja opisana logiką
- Lmi
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
funkcja opisana logiką
Bardzo bym prosił o wytłumaczenie tego zadania. Co i jak zaznaczać.
"Zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów, których współrzędne spełniają formę zdaniową:"
1. \(\displaystyle{ q_{1}(x,y): (|x|\leqslant2)\wedge(y=-3)}\)
2. \(\displaystyle{ q_{2}(x,y): (|x|\leqslant2)\vee(y=-3)}\)
3. \(\displaystyle{ q_{3}(x,y): (|x|\leqslant2)\Rightarrow(y=-3)}\)
4. \(\displaystyle{ q_{4}(x,y): (|x|\leqslant2)\iff(y=-3)}\)
Bardzo proszę o pomoc, proszę mi wyjaśnić jak to zaznaczać (bo zamienić na alternatywę lub koniunkcję to potrafię, ale jak i co zaznaczyć w układzie (pojedyncze części zdania jak i całe zdanie-zależność))!!
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
"Zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów, których współrzędne spełniają formę zdaniową:"
1. \(\displaystyle{ q_{1}(x,y): (|x|\leqslant2)\wedge(y=-3)}\)
2. \(\displaystyle{ q_{2}(x,y): (|x|\leqslant2)\vee(y=-3)}\)
3. \(\displaystyle{ q_{3}(x,y): (|x|\leqslant2)\Rightarrow(y=-3)}\)
4. \(\displaystyle{ q_{4}(x,y): (|x|\leqslant2)\iff(y=-3)}\)
Bardzo proszę o pomoc, proszę mi wyjaśnić jak to zaznaczać (bo zamienić na alternatywę lub koniunkcję to potrafię, ale jak i co zaznaczyć w układzie (pojedyncze części zdania jak i całe zdanie-zależność))!!
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
- Lmi
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 14:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
funkcja opisana logiką
No dobrze a jak będzie "i"-(koniunkcja) to też suma obydwu? Albo zamieniona implikacja (dwa "albo" i "i"). Nauczycielka coś mówiła o jakichś kółeczkach otwartych i zamkniętych czyli chyba pkt które nie będą należeć spełniać warunku. Jak to rozpoznać?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 wrz 2007, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
funkcja opisana logiką
Masz zaznaczyć na wykresie zbiór punktów (x,y), w których liczby x i y spełniają określone warunki, a te warunki poprzez działania logiczne pozostają w określonych zależnościach:
1. "Wartość bezwzględna x jest mniejsza/równa 2 ORAZ y wynosi -3" - rysujesz na wykresie prostą od punktu (-2,-3) do punktu (2,-3). Tylko te punkty spełniają warunki.
2. "Wartość bezwzględna x jest mniejsza/równa 2 LUB y wynosi -3" - tutaj wystarczy, że jeden z warunków będzie spełniony. Będą to punkty, o dowolnej wartości y, których |x| jest mniejsze/równe 2 LUB punkty o dowolnej wartości x, których y wynosi -3.
3. "JEŚLI wartość bezwzględna x jest mniejsza/równa 2 TO y wynosi -3" - dla wszystkich punktów, których wartość |x| jest mniejsza/równa 2, y wynosi -3. Dla punktów o jakiejkolwiek innej wartości x, y może przybierać dowolną wartość. (implikacja byłaby niespełniona tylko wtedy, gdyby z prawdy wynikał fałsz, czyli dla |x|
1. "Wartość bezwzględna x jest mniejsza/równa 2 ORAZ y wynosi -3" - rysujesz na wykresie prostą od punktu (-2,-3) do punktu (2,-3). Tylko te punkty spełniają warunki.
2. "Wartość bezwzględna x jest mniejsza/równa 2 LUB y wynosi -3" - tutaj wystarczy, że jeden z warunków będzie spełniony. Będą to punkty, o dowolnej wartości y, których |x| jest mniejsze/równe 2 LUB punkty o dowolnej wartości x, których y wynosi -3.
3. "JEŚLI wartość bezwzględna x jest mniejsza/równa 2 TO y wynosi -3" - dla wszystkich punktów, których wartość |x| jest mniejsza/równa 2, y wynosi -3. Dla punktów o jakiejkolwiek innej wartości x, y może przybierać dowolną wartość. (implikacja byłaby niespełniona tylko wtedy, gdyby z prawdy wynikał fałsz, czyli dla |x|