Podzielić pole czworokąta foremnego A B C D podzielić na trzy równe pola ,
gdy krawędzie tych trójkątów wychodzą z punktu C tego czworokąta .
Jakie relacje kątowe zachodzą miedzy krawędziami względem przekątnej C A .
T.W.
Czworokąt foremny
-
dzialka11o
- Użytkownik

- Posty: 431
- Rejestracja: 12 wrz 2012, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 123 razy
- Pomógł: 4 razy
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Re: Czworokąt foremny
Czworokąt foremny = kwadrat.
,,krawędzie" (tu) = boki.
Powstają dwa trójkąty prostokątne o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ a-x}\); oraz deltoid o przekątnych \(\displaystyle{ \sqrt 2 a}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt 2 x}\).
Z porównania pól dostajemy zależność pomiędzy podanymi literami - i (może) do kątów blisko.
,,krawędzie" (tu) = boki.
Powstają dwa trójkąty prostokątne o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ a-x}\); oraz deltoid o przekątnych \(\displaystyle{ \sqrt 2 a}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt 2 x}\).
Z porównania pól dostajemy zależność pomiędzy podanymi literami - i (może) do kątów blisko.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
dzialka11o
- Użytkownik

- Posty: 431
- Rejestracja: 12 wrz 2012, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 123 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Czworokąt foremny
Dziękuje za za ciekawe odpowiedzi .
Tą metodą można podzielić pole kwadratu na dowolną ilość równych pól.
dotyczy to również i rombu jak i deltoidu - tu przekątne są wzajemnie prostopadłe .
Podobnie :
A jak podzielić pole prostokąta A B C D na trzy równe pola ,
gdy krawędzie tych trójkątów wychodzą
również z punktu C - tu przekątne nie przecinają się pod kątem prostym.
Pozdrawiam Tadeusz W.
Tą metodą można podzielić pole kwadratu na dowolną ilość równych pól.
dotyczy to również i rombu jak i deltoidu - tu przekątne są wzajemnie prostopadłe .
Podobnie :
A jak podzielić pole prostokąta A B C D na trzy równe pola ,
gdy krawędzie tych trójkątów wychodzą
również z punktu C - tu przekątne nie przecinają się pod kątem prostym.
Pozdrawiam Tadeusz W.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Czworokąt foremny
Sposób wykonania zadania jak na rysunku w liście wyżej.
Niech \(\displaystyle{ |A B| < |BC|}\)
Podzielmy \(\displaystyle{ AB}\) na trzy równe części i narysujmy takie trójkąty o bokach (nie o krawędziach!)
\(\displaystyle{ |FB| = \frac{2}{3} |AB| \ i \ |BC|}\)
\(\displaystyle{ |ED|= \frac{2}{3}|AD| \ i \ |CD|}\) .
Zauważamy, że są to trójkąty prostokątne o p=olach powierzc hni odpowiednio:
\(\displaystyle{ A_1 = \frac{1}{2} \cdot \frac{2}{3} |AB| \cdot |BC|= \frac{1}{3} |AB| \cdot |CD|= \frac{1}{3} A_o}\)
i \(\displaystyle{ A_2= \frac{1}{2} \cdot \frac{2}{3}|AD| \cdot \left( |DC|=|AB|\right) = \frac{1}{3}|AB| \cdot |CD| = |A_1|}\)
Tak więc suma pól tych trójkątów ma miarę równą \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) pola prostokąta \(\displaystyle{ ABCD}\). Pozostały czworobok ma pole rówme trzeciej części prostokąta co wynika z prostej arytmetyki.
Niech \(\displaystyle{ |A B| < |BC|}\)
Podzielmy \(\displaystyle{ AB}\) na trzy równe części i narysujmy takie trójkąty o bokach (nie o krawędziach!)
\(\displaystyle{ |FB| = \frac{2}{3} |AB| \ i \ |BC|}\)
\(\displaystyle{ |ED|= \frac{2}{3}|AD| \ i \ |CD|}\) .
Zauważamy, że są to trójkąty prostokątne o p=olach powierzc hni odpowiednio:
\(\displaystyle{ A_1 = \frac{1}{2} \cdot \frac{2}{3} |AB| \cdot |BC|= \frac{1}{3} |AB| \cdot |CD|= \frac{1}{3} A_o}\)
i \(\displaystyle{ A_2= \frac{1}{2} \cdot \frac{2}{3}|AD| \cdot \left( |DC|=|AB|\right) = \frac{1}{3}|AB| \cdot |CD| = |A_1|}\)
Tak więc suma pól tych trójkątów ma miarę równą \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) pola prostokąta \(\displaystyle{ ABCD}\). Pozostały czworobok ma pole rówme trzeciej części prostokąta co wynika z prostej arytmetyki.