Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Post autor: bolo »

Witam,

Zadania będą publikowane na przełomie niedzieli/poniedziałku, a dokładnie po tygodniu zakończy się możliwość przysyłania odpowiedzi do wystawionej serii.

Oto krótki schemat przyjmowania rozwiązań:
  • Proszę, aby w miarę możliwości czasowych logować się na konto Liga (hasło: ligaliga9753) i sprawdzać, czy pojawiły się jakieś rozwiązania.
  • Jeśli pojawi się rozwiązanie, wówczas klikamy na [Cytuj] i kopiujemy całą treść z PW.
  • Po skopiowaniu treści należy przejść do działu "Liga maturalna", który widzicie tylko Wy (moderatorzy nie widzą).
  • Następnie zakładamy temat według schematu:
    S-numer_serii, zadanie nr_zadania, od: nick_użytkownika
    np.:
    S-3, zadanie 5, od: user
    i wklejamy do niego całą treść zadania (obojętnie co by to nie było), niezależnie od tego, czy będzie się oceniało te zadanie, czy też nie. PW od użytkownika proszę nie kasować, tylko zostawić w skrzynce.
  • W celu oceniania zadania (będą podane rozwiązania i ustalona punktacja) należy się przelogować na swoje konto i odpisać w temacie-zadaniu.
  • Nie przewiduję sztywnych schematów punktacyjnych, raczej lepiej polegać na własnych (ale obiektywnych ) przekonaniach.
  • Z konta Liga nie odpisujemy na żadne PW.
Wszelkie pytania proszę w tym temacie.

PS. jakby ktoś pytał kto ocenia, to odpowiadajcie tylko, że ocenia Liga Niech to, jak i ten dział pozostaną tajemnicą Aktualny skład do waszej wiadomości: mol_ksiazkowy, scyth, Tristan.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6126
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1087 razy

Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Post autor: scyth »

No to czekamy na pierwsze zadania
Oceniamy w jakiej skali?
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Post autor: bolo »

Się ustali, najlepiej jakby było tak, żeby suma punktów w każdym tygodniu była stała.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13379
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Post autor: mol_ksiazkowy »

hm..troszke mało nas, ale moze ktos dołaczy ...ciekawe ilu bedzie chetnych,
Jak juz pisałem do bolo tematyka zadań mozna by byc - zgruba ujeta wg,
natepujacych czy sa jakies inne propozycje zagadnien, ..działow, etc?!
algebra tj przekszt algebraicznem równania i uklady , etc
funkcje i ciagi
geometria i trygonometria + tez stereometia
rach prawdop i kombinatoryka
geom anailtyczna
logika ewent moze tez - dojsc
inne, jakie..?
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Post autor: bolo »

Konto Liga będzie jednak ukryte, mam nadzieję, że nie będziecie kolidowali

----------

Jak tak patrzę na tematy z zadaniami, to po krótkim namyśle stwierdzam, że lepsze byłoby następujące nazewnictwo tematów:
S-numer_serii, od: nick_użytkownika, zadanie nr_zadania
zamiast:
S-numer_serii, zadanie nr_zadania, od: nick_użytkownika
Ale to już nie w tej serii, bo się wszystko pomiesza, najlepiej już od kolejnej. Tak będzie chyba nieco przejrzyściej (będzie alfabetyczne sortowanie tematów)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13379
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Post autor: mol_ksiazkowy »

nop proponuje obliczać wspołcz. trudności WT każdego zadania i podawać , po kazdej serii, wg reguły z Delty tj \(\displaystyle{ WT=4-3\frac{S}{Nr}}\), gdzie S= suma punktów jaką zdobyli wszyscy w sumie za dane zadanie, N=ilość uczestników w danej serii, r=max ocena zadania, i tak \(\displaystyle{ Nr q S}\), czyli \(\displaystyle{ 1 q WT q 4}\).

I tak np na stan obecny w zadaniu nr 2, jest S=9, r=5, N=3, tj WT=2,2. Wg mnie jest to najlepsza metoda. WT można uwzgledniac w koncowej klasyfikacji punktacji . badz nie czekam na dalsze uwagi, etc
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13379
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Post autor: mol_ksiazkowy »

ps chyba teraz nalezy "zwinac interes" jako ze coraz to mniej osob przysyla rozwiazania, na ostniej edycji cztery zaledwie, nie pzrybywa nowych uczestników, mimo reklamy , jest klapa , gdyz ludziom sie nie chce op prostu, tak ze chyba dwie serie i na tym final, od nowego roku wystrtowac mozna gdzies na wiosne , etc, jak myslicie?!
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6126
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1087 razy

Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Post autor: scyth »

Ja uważam, że po pierwsze możemy dawać naprzemian serie prostsze i łatwiejsze - żeby zachęcić więcej osób do spróbowania. No i myślę, że jakaś nagroda byłaby niegłupim pomysłem (a właściwie to nagrody). Nie wiem na ile jest to możliwe, ale np. ja mogę dać parę książek matematycznych.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13379
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Post autor: mol_ksiazkowy »

ekh, Rzecz słuszna,tj uwaga jest trafna, ja mysle zeby juz zamknac na ten rok lige i w nowej koncepcji byc moze na wiosne ruszyc, a dobor zadan istotnie nalezy przemyslec, tak aby trafic do jak najszerszych mas, o ile mozna tak powiedziec, dzieki wszystkim .takze sobie, którzy ja wspoltworzyli i sie zangazowali, cbdo
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Post autor: bolo »

Ja dziękuję przede wszystkim Wam - za włożony czas i wysiłek w sprawdzanie zadań. Do następnego uruchomienia ligi jest jeszcze dużo czasu
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6126
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1087 razy

Procedury przyjmowania rozwiązań zadań

Post autor: scyth »

nie ma sprawy, daj znac jakby co
ODPOWIEDZ