Po czym poznac jakie jekie jest równanie różniczkowe czy np.: \(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=xy^2}\) to róznanie o rozdzielonych zmiennych czy tez moze jakies inne?
chodz mi dokladnie o równania:
-zupełne
-jednorodne
-niejednorodne
-o rozdzielonych zmiennych
jeżeli moglibyście to prosilbym o przyklady do nich
a co do przykładu to czy
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=xy^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{y^2}=x dx}\)
\(\displaystyle{ \int \frac {dy}{y^2}=\int x dx}\)
\(\displaystyle{ -\frac {1}{y}=\frac{1}{2}x^2+C}\)
\(\displaystyle{ y=-\frac{2}{x^2+C}}\)
Równania rózniczkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 kwie 2006, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Równania rózniczkowe
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2007, o 20:18 przez magicstyle, łącznie zmieniany 1 raz.
- Amon-Ra
- Gość Specjalny
- Posty: 882
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
Równania rózniczkowe
To nie jest równanie różniczkowe. Nie ma bowiem postaci \(\displaystyle{ F(y',y,x)=0}\).
Powiedz, co Ty chcesz całkować z prawej strony, skoro nie wiadomo, po czym?
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wna ... dzielonych
Powiedz, co Ty chcesz całkować z prawej strony, skoro nie wiadomo, po czym?
http://pl.wikibooks.org/wiki/R%C3%B3wna ... jednorodnemagicstyle pisze:-zupełne
-jednorodne
-niejednorodne
-o rozdzielonych zmiennych
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wna ... dzielonych
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 kwie 2006, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź