Witam,
potrzebuje wyprowadzenia wzoru na równanie różniczkowe osi odkształconej Bernoulliego Eulera.
Czy może ktoś mi pomóc? Wyprowadzenie wzoru + rysunek.
Równanie różniczkowe osi od. belki Bernoulliego-Eulera
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Równanie różniczkowe osi od. belki Bernoulliego-Eulera
Wujek Googiel nie ma?
Zaglądnąłem i ma. Zatem problem w LB?
Zaglądnąłem i ma. Zatem problem w LB?
Re: Równanie różniczkowe osi od. belki Bernoulliego-Eulera
Takiego z rysunkiem sił \(\displaystyle{ T + dT}\) , \(\displaystyle{ M_g+ dM_g}\) nigdzie nie moge znaleźć.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2017, o 10:23 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LateXa.
Powód: Brak LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Równanie różniczkowe osi od. belki Bernoulliego-Eulera
... pr%C4%99ta
Proszę zauważyć jakie założenia zostały poczynione. Stąd brak jest we wzorach siły poprzecznej \(\displaystyle{ T}\) i jej przyrostu \(\displaystyle{ dT}\), a zatem ścisłość rozwiązania jest tylko dla zginania czystego.
Za: ... pr%C4%99ta
"Jeśli wielkości przekrojowe są obliczanie względem środka ciężkości przekroju, to \(\displaystyle{ {\displaystyle S_{x}=0}; , oraz, {\displaystyle N=0}}\) (zginanie bez siły podłużnej). Wtedy pozostaje jedno równanie
\(\displaystyle{ \frac{E J_x}{\rho(x)} = \pm M(x)}\)
Proszę zauważyć jakie założenia zostały poczynione. Stąd brak jest we wzorach siły poprzecznej \(\displaystyle{ T}\) i jej przyrostu \(\displaystyle{ dT}\), a zatem ścisłość rozwiązania jest tylko dla zginania czystego.
Za: ... pr%C4%99ta
"Jeśli wielkości przekrojowe są obliczanie względem środka ciężkości przekroju, to \(\displaystyle{ {\displaystyle S_{x}=0}; , oraz, {\displaystyle N=0}}\) (zginanie bez siły podłużnej). Wtedy pozostaje jedno równanie
\(\displaystyle{ \frac{E J_x}{\rho(x)} = \pm M(x)}\)