Reszta 8 i 7
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
Reszta 8 i 7
Podziel liczby 4373 i 826 przez taką liczbę, aby otrzymać w pierwszym dzieleniu resztę 8, a w drugim 7.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 28 maja 2007, o 21:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 6 razy
Reszta 8 i 7
od 4373 odejmujemy resztę
4373-8=4365
od 826 też odejmujemy resztę
826-7=819
ponieważ reszty mają wynosić 7i8 wiemy, że liczba przez którą będziemy dzielić musi być większa od 8, oraz być dzielnikiem 4365 i 819
4365 i 819 dzielą się np. przez 9, dlatego sprawdzamy
4373:9=485 r8
826:9=91 r7
ODP. Taką liczbą może być 9.
4373-8=4365
od 826 też odejmujemy resztę
826-7=819
ponieważ reszty mają wynosić 7i8 wiemy, że liczba przez którą będziemy dzielić musi być większa od 8, oraz być dzielnikiem 4365 i 819
4365 i 819 dzielą się np. przez 9, dlatego sprawdzamy
4373:9=485 r8
826:9=91 r7
ODP. Taką liczbą może być 9.