Mam prośbę o pomoc w dwóch zadaniach, otóż:
1. Oblicz prędkość pionowego opadania kropli deszczu, jeżeli na oknie pociągu jadącego z prędkością 60 km/h zostawia ona ślad tworzący z pionem ka 45 stopni.
2. Jaki kąt powinna tworzyć oś symetrii kajaka płynącego względem wody z prędkością 3 m/s z linią brzegu rzeki płynącej z prędkością 2,4 m/s, aby kajak płynął prostopadle do brzegu rzeki. Z jaką prędkością płynie kajak względem brzegu.
Wręcz błagam o pomoc.
spadająca kropla deszczu, płynący kajak
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piaseczno
spadająca kropla deszczu, płynący kajak
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2007, o 10:41 przez Kubosyn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 399
- Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 82 razy
spadająca kropla deszczu, płynący kajak
1.
\(\displaystyle{ v_x = 60\frac{km}{h} \\ v_x = v\cos\alpha v=\frac{v_x}{\cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ v_y = \sqrt{v^2 - v_{x}^2}=\sqrt{\frac{v_{x}^2}{\cos^2 }-v_{x}^2}=v_{x}\sqrt{\frac{1}{\cos^2 }-1}}\)
\(\displaystyle{ v_x = 60\frac{km}{h} \\ v_x = v\cos\alpha v=\frac{v_x}{\cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ v_y = \sqrt{v^2 - v_{x}^2}=\sqrt{\frac{v_{x}^2}{\cos^2 }-v_{x}^2}=v_{x}\sqrt{\frac{1}{\cos^2 }-1}}\)