Maks/min naprężenia - spoina

adamix11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 wrz 2017, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Maks/min naprężenia - spoina

Post autor: adamix11 »


Witam. Czy w tym wypadku należy skorzystać z rozciągania mimośrodwego, czy może jest na to jakiś inny sposób?
Awatar użytkownika
Mr_Green
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 29 maja 2010, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Maks/min naprężenia - spoina

Post autor: Mr_Green »

policz tę spoinę jak wspornik który jest rozciągany i zginany jednocześnie.
adamix11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 wrz 2017, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Maks/min naprężenia - spoina

Post autor: adamix11 »

a jak mam wskazać w których miejscach są min naprężenia?-- 8 wrz 2017, o 01:59 --i czy ten wspornik jest zginany, czy tylko rozciągany?
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Maks/min naprężenia - spoina

Post autor: siwymech »



1.Celem zobrazowania obciążenia wprowadzono w osi pręta "dwójkę zerową"-
\(\displaystyle{ F= \pm 10000, N}\)
2.Teraz widzimy, że para sił powoduje zginanie spoiny, zaś pozostała siła \(\displaystyle{ F}\) w osi połączenia powoduje rozciąganie spoiny.
3.Obliczamy naprężenia(normalne) rozciągające i zginające
\(\displaystyle{ \sigma _{r}= \frac{F}{A _{s} }= \frac{F}{s \cdot l}}\), (1)

\(\displaystyle{ \sigma _{g}= \pm \frac{M _{g} }{W _{g} }= \frac{6F \cdot e}{s \cdot l ^{2} }}\), (2)
-naprężenia dodatnie w dolnej warstwie- rozc.,
-naprężenia ujemne w górnej warstwie- ścisk.
\(\displaystyle{ e=20 mm}\)- mimośród,
\(\displaystyle{ W _= {\frac{s \cdot l ^{2} }{6} }}\)-wskaźnik wytrz.spoiny
/Przekrój spoiny jest symetryczny!/
4.Naprężenia całkowite(zastępcze) w warstwach skrajnych :
- w warstwie dolnej
\(\displaystyle{ \sigma _{z} _{max} =+\sigma _{r} +\sigma _{gr}}\), (3)
- w warstwie górnej
\(\displaystyle{ \sigma _{z} _{max} =+\sigma _{r} -\sigma _{gc}}\), (4)
Lub w uogólnionym zapisie przyjmą postać:
\(\displaystyle{ \sigma _{z} _{max} =+\sigma _{r} \pm \sigma _{g}}\), (5)
/Naprężenia od rozciągania i zginania są naprężeniami normalnymi, czyli tego samego rodzaju i możemy je dodać wprost do siebie./
5. Odzwierciedlenie rysunkowe
Przyjmujemy skalę naprężeń i na przekroju poprzecznym rysujemy ich rozkład
sumując wektory naprężeń wg przepisu (3) i (4).
......................
Powodzenia
ODPOWIEDZ