[MIX] Zadania na trening
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Zadania na trening
1. N i e r ó w n o ś ć dla d o d a t n i c h ; Udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{x-y}{xy+2y+1}+ \frac{y-z}{yz+2z+1}+ \frac{z-x}{xz+2x+1} \geq 0.}\)
2. Dane są trzy różne punkty kratowe \(\displaystyle{ A, B, C}\) (tj. punkty o współrzędnych całkowitych). Udowodnić, że istnieje jeszcze inny punkt kratowy \(\displaystyle{ P}\), o tej własności że odcinki \(\displaystyle{ PA, PB, PC}\) nie mają punktów kratowych (poza swymi końcami).
3. Czy istnieje wielomian \(\displaystyle{ f \in \ZZ[x]}\) siódmego stopnia i rozkładalny w \(\displaystyle{ \ZZ[x]}\) jeśli \(\displaystyle{ f ^{-1}(\{ -1,1 \})}\) jest siedmioelementowym zbiorem liczb całkowitych ?
4. Wyznaczyć wszystkie \(\displaystyle{ f: \QQ^{+} \to \QQ^{+}}\) że \(\displaystyle{ f(x+ \frac{y}{x})= f(x) + \frac{f(y)}{f(x)}+ 2y}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \QQ^{+}.}\)
5. Kwadrat \(\displaystyle{ 7 \times 7}\) podzielono na \(\displaystyle{ 16}\) prostokątów \(\displaystyle{ 3 \times 1}\) i kwadrat \(\displaystyle{ 1 \times 1}\). Gdzie może być a gdzie nie może (na jakich polach) ten kwadrat ?
6. Wyznaczyć wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f: \RR \to \RR}\) takie, że \(\displaystyle{ f (yf(x) - x ) = f(x)f(y) + 2x}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR.}\)
Japonia
7. Iloczyn \(\displaystyle{ n \geq 2}\) liczb rzeczywistych różni się od każdej z nich o liczbę całkowitą nieparzystą (*). Czy wszystkie one muszą być niewymierne ?
(*) np. \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{13}-1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{13}+3}{2}}\)
8. Udowodnić tożsamość
\(\displaystyle{ 1 - \frac{1}{2} + \frac{1}{3} - ...+ \frac{1}{2n-1}= \frac{1}{n}+ ... + \frac{1}{2n-1}}\)
i) indukcją
ii) bez indukcji.
9. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ x = \sqrt{a-x}\sqrt{b-x} + \sqrt{b-x}\sqrt{c-x} + \sqrt{c-x}\sqrt{a-x}.}\)
Kiedy rozwiązanie nie istnieje ?
10. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia iż przy \(\displaystyle{ 6n}\) rzutach kostką do gry każda liczba oczek wypadnie \(\displaystyle{ n}\) razy ?
11. Wykaż lub obal: Jeśli w rosnącym ciągu arytmetycznym liczb naturalnych są liczby \(\displaystyle{ p^2}\) i \(\displaystyle{ q^3}\), gdzie \(\displaystyle{ p \neq q}\) są liczbami pierwszymi, to w ciągu tym jest wyraz będący szóstą potęgą liczby naturalnej.
12. Ile jest wszystkich możliwych pokolorowań elementów zbioru \(\displaystyle{ \{ 1,..., n \} \times \{ 1,..., n \}}\) (tj. punktów kratowych) na niebiesko bądź czerwono w ten sposób aby każdy kwadrat jednostkowy miał dwa wierzchołki czerwone i dwa niebieskie ?
13. Czy liczba Fermata może być iloczynem dwóch liczb Mersenne’a ?
14. W pewnej grupie jest \(\displaystyle{ 3,5\%}\) osób z nadciśnieniem przy czym \(\displaystyle{ 80\%}\) osób z nadciśnieniem oraz \(\displaystyle{ 60\%}\) osób, które nie mają nadciśnienia nadużywa alkoholu. Jaki procent wśród osób nadużywających alkohol ma nadciśnienie ?
15. Niech \(\displaystyle{ f(s, t) = \frac{st(1-st)}{(1+s^2)(1+t^2)}}\) dla \(\displaystyle{ s,t >0}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ f}\) ma jedno jedyne ekstremum i wyznaczyć je.
16. Profesor ma \(\displaystyle{ 20}\) studentów i każdy z nich ma swój numer-etykietę (tj. liczbę ze zbioru \(\displaystyle{ \{1,...,20 \}}\)) nieznany Profesorowi. Po wyczytaniu jakiegoś zestawu liczb zgłaszają się studenci z tymi etykietami. Ile co najmniej wyczytań musi wykonać Profesor, aby znać etykietę każdego studenta ?
17. Rozwiązać równanie r ó ż n i c z k o w e \(\displaystyle{ ye^y=(y^3+2xe^y)y'.}\)
18. Na płaszczyźnie dany jest okrąg \(\displaystyle{ \omega}\) oraz dwa dowolne punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Skonstruować okrąg \(\displaystyle{ \omega^{\prime}}\) na którym są \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) i taki, że punkty przecięcia się tych okręgów, tj. \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\) są końcami średnicy okręgu \(\displaystyle{ \omega}\).
Kiedy rozwiązanie nie istnieje ?
19. Udowodnić, że wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x^5 - 55x + 21}\) ma dwa pierwiastki rzeczywiste o iloczynie \(\displaystyle{ 1.}\)
20. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}2 \sin (\alpha) + 3 \sin (\gamma) = \sin (\beta) + 6 \sin (\delta) \\ 6 \sin (\alpha) + 4 \sin (\gamma) =8 \sin (\beta) + 3 \sin (\delta), \end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ 0 < \alpha, \beta, \gamma, \delta < \pi}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha+ \beta + \gamma+ \delta =2\pi.}\)
M
21. W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) środkowe dwóch boków przecinają się pod kątem prostym. Spośród wszystkich trójkątów o tej własności i bokach całkowitych wyznaczyć taki, który ma najmniejszy obwód.
22. W ł a s n o ś ć funkcji E u l e r a; Czy dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\) istnieje \(\displaystyle{ m \neq n}\) że \(\displaystyle{ \phi(n) = \phi(m)}\) ?
23. Na ile sposobów można usadzić 10 osób przy 5 nierozróżnialnych okrągłych stołach, przy założeniu że żaden stolik nie jest pusty i jest istotne kto ma jakich sąsiadów ?
24. Udowodnić, że układy
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=2 \\c^2+d^2=2 \\ac=bd \end{cases}}\)
i
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+c^2=2 \\b^2+d^2=2 \\ab=cd. \end{cases}}\)
są równoważne
25. Czy można poetykietować wierzchołki sześcianu liczbami \(\displaystyle{ 1,..,8}\) w ten sposób aby sumy na wszystkich krawędziach były różne ?
26. Niech dany będzie zbiór \(\displaystyle{ 2n^2}\) prostych na płaszczyźnie, z których żadne dwie nie są równoległe i żadne trzy nie przecinają się w jednym punkcie. Proste dzielą płaszczyznę na obszary. Niech \(\displaystyle{ S}\) będzie zbiorem tych obszarów, które mają skończone pole. Udowodnić, że można pomalować \(\displaystyle{ n}\) prostych na czerwono, w taki sposób że nie istnieje obszar ze zbioru \(\displaystyle{ S}\), którego brzeg jest w całości pomalowany na czerwono
27. Udowodnić że wśród wszystkich wyrazów ciągu \(\displaystyle{ n^2+1}\) jest nieskończona ilość liczb kwadratowych.
(tj. podzielnych przez kwadrat liczby pierwszej \(\displaystyle{ p}\))
28. Dany jest nieskończony ciąg dodatnich liczb całkowitych \(\displaystyle{ a_0 < a_1 < a_2 < ...}\). Udowodnić że istnieje dokładnie jedna liczba całkowita \(\displaystyle{ n \geq 1}\), dla której spełnione jest \(\displaystyle{ a_n < \frac{a_0+ ... +a_n}{n} \leq a_{n+1}.}\)
RPA
29. Dla jakich \(\displaystyle{ c \in \RR}\) istnieje niestała funkcja rzeczywista dla której
\(\displaystyle{ f(c(x+y)) = f(x)+ f(y)}\)
gdy \(\displaystyle{ x,y \in \RR}\) ?
30. W tej wersji trójkąta Pascala każdy wyraz jest sumą trzech liczb powyżej i najbliżej niego. Udowodnić, że w każdym rzędzie (za wyjątkiem pierwszego i drugiego) jest choć jedna liczba parzysta (różna od zera)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&0&0&0&1&0&0&0&0\\0&0&0&1&1&1&0&0&0\\0&0&1&2&3&2&1&0&0\\0&1&3&6&7&6&3&1&0\\.&.&.&.&.&.&.&.&.\end{bmatrix}}\)
2. Dane są trzy różne punkty kratowe \(\displaystyle{ A, B, C}\) (tj. punkty o współrzędnych całkowitych). Udowodnić, że istnieje jeszcze inny punkt kratowy \(\displaystyle{ P}\), o tej własności że odcinki \(\displaystyle{ PA, PB, PC}\) nie mają punktów kratowych (poza swymi końcami).
3. Czy istnieje wielomian \(\displaystyle{ f \in \ZZ[x]}\) siódmego stopnia i rozkładalny w \(\displaystyle{ \ZZ[x]}\) jeśli \(\displaystyle{ f ^{-1}(\{ -1,1 \})}\) jest siedmioelementowym zbiorem liczb całkowitych ?
4. Wyznaczyć wszystkie \(\displaystyle{ f: \QQ^{+} \to \QQ^{+}}\) że \(\displaystyle{ f(x+ \frac{y}{x})= f(x) + \frac{f(y)}{f(x)}+ 2y}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \QQ^{+}.}\)
5. Kwadrat \(\displaystyle{ 7 \times 7}\) podzielono na \(\displaystyle{ 16}\) prostokątów \(\displaystyle{ 3 \times 1}\) i kwadrat \(\displaystyle{ 1 \times 1}\). Gdzie może być a gdzie nie może (na jakich polach) ten kwadrat ?
6. Wyznaczyć wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f: \RR \to \RR}\) takie, że \(\displaystyle{ f (yf(x) - x ) = f(x)f(y) + 2x}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR.}\)
Japonia
7. Iloczyn \(\displaystyle{ n \geq 2}\) liczb rzeczywistych różni się od każdej z nich o liczbę całkowitą nieparzystą (*). Czy wszystkie one muszą być niewymierne ?
(*) np. \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{13}-1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{13}+3}{2}}\)
8. Udowodnić tożsamość
\(\displaystyle{ 1 - \frac{1}{2} + \frac{1}{3} - ...+ \frac{1}{2n-1}= \frac{1}{n}+ ... + \frac{1}{2n-1}}\)
i) indukcją
ii) bez indukcji.
9. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ x = \sqrt{a-x}\sqrt{b-x} + \sqrt{b-x}\sqrt{c-x} + \sqrt{c-x}\sqrt{a-x}.}\)
Kiedy rozwiązanie nie istnieje ?
10. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia iż przy \(\displaystyle{ 6n}\) rzutach kostką do gry każda liczba oczek wypadnie \(\displaystyle{ n}\) razy ?
11. Wykaż lub obal: Jeśli w rosnącym ciągu arytmetycznym liczb naturalnych są liczby \(\displaystyle{ p^2}\) i \(\displaystyle{ q^3}\), gdzie \(\displaystyle{ p \neq q}\) są liczbami pierwszymi, to w ciągu tym jest wyraz będący szóstą potęgą liczby naturalnej.
12. Ile jest wszystkich możliwych pokolorowań elementów zbioru \(\displaystyle{ \{ 1,..., n \} \times \{ 1,..., n \}}\) (tj. punktów kratowych) na niebiesko bądź czerwono w ten sposób aby każdy kwadrat jednostkowy miał dwa wierzchołki czerwone i dwa niebieskie ?
13. Czy liczba Fermata może być iloczynem dwóch liczb Mersenne’a ?
14. W pewnej grupie jest \(\displaystyle{ 3,5\%}\) osób z nadciśnieniem przy czym \(\displaystyle{ 80\%}\) osób z nadciśnieniem oraz \(\displaystyle{ 60\%}\) osób, które nie mają nadciśnienia nadużywa alkoholu. Jaki procent wśród osób nadużywających alkohol ma nadciśnienie ?
15. Niech \(\displaystyle{ f(s, t) = \frac{st(1-st)}{(1+s^2)(1+t^2)}}\) dla \(\displaystyle{ s,t >0}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ f}\) ma jedno jedyne ekstremum i wyznaczyć je.
16. Profesor ma \(\displaystyle{ 20}\) studentów i każdy z nich ma swój numer-etykietę (tj. liczbę ze zbioru \(\displaystyle{ \{1,...,20 \}}\)) nieznany Profesorowi. Po wyczytaniu jakiegoś zestawu liczb zgłaszają się studenci z tymi etykietami. Ile co najmniej wyczytań musi wykonać Profesor, aby znać etykietę każdego studenta ?
17. Rozwiązać równanie r ó ż n i c z k o w e \(\displaystyle{ ye^y=(y^3+2xe^y)y'.}\)
18. Na płaszczyźnie dany jest okrąg \(\displaystyle{ \omega}\) oraz dwa dowolne punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Skonstruować okrąg \(\displaystyle{ \omega^{\prime}}\) na którym są \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) i taki, że punkty przecięcia się tych okręgów, tj. \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\) są końcami średnicy okręgu \(\displaystyle{ \omega}\).
Kiedy rozwiązanie nie istnieje ?
19. Udowodnić, że wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x^5 - 55x + 21}\) ma dwa pierwiastki rzeczywiste o iloczynie \(\displaystyle{ 1.}\)
20. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}2 \sin (\alpha) + 3 \sin (\gamma) = \sin (\beta) + 6 \sin (\delta) \\ 6 \sin (\alpha) + 4 \sin (\gamma) =8 \sin (\beta) + 3 \sin (\delta), \end{cases}}\)
gdzie \(\displaystyle{ 0 < \alpha, \beta, \gamma, \delta < \pi}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha+ \beta + \gamma+ \delta =2\pi.}\)
M
21. W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) środkowe dwóch boków przecinają się pod kątem prostym. Spośród wszystkich trójkątów o tej własności i bokach całkowitych wyznaczyć taki, który ma najmniejszy obwód.
22. W ł a s n o ś ć funkcji E u l e r a; Czy dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\) istnieje \(\displaystyle{ m \neq n}\) że \(\displaystyle{ \phi(n) = \phi(m)}\) ?
23. Na ile sposobów można usadzić 10 osób przy 5 nierozróżnialnych okrągłych stołach, przy założeniu że żaden stolik nie jest pusty i jest istotne kto ma jakich sąsiadów ?
24. Udowodnić, że układy
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+b^2=2 \\c^2+d^2=2 \\ac=bd \end{cases}}\)
i
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+c^2=2 \\b^2+d^2=2 \\ab=cd. \end{cases}}\)
są równoważne
25. Czy można poetykietować wierzchołki sześcianu liczbami \(\displaystyle{ 1,..,8}\) w ten sposób aby sumy na wszystkich krawędziach były różne ?
26. Niech dany będzie zbiór \(\displaystyle{ 2n^2}\) prostych na płaszczyźnie, z których żadne dwie nie są równoległe i żadne trzy nie przecinają się w jednym punkcie. Proste dzielą płaszczyznę na obszary. Niech \(\displaystyle{ S}\) będzie zbiorem tych obszarów, które mają skończone pole. Udowodnić, że można pomalować \(\displaystyle{ n}\) prostych na czerwono, w taki sposób że nie istnieje obszar ze zbioru \(\displaystyle{ S}\), którego brzeg jest w całości pomalowany na czerwono
27. Udowodnić że wśród wszystkich wyrazów ciągu \(\displaystyle{ n^2+1}\) jest nieskończona ilość liczb kwadratowych.
(tj. podzielnych przez kwadrat liczby pierwszej \(\displaystyle{ p}\))
28. Dany jest nieskończony ciąg dodatnich liczb całkowitych \(\displaystyle{ a_0 < a_1 < a_2 < ...}\). Udowodnić że istnieje dokładnie jedna liczba całkowita \(\displaystyle{ n \geq 1}\), dla której spełnione jest \(\displaystyle{ a_n < \frac{a_0+ ... +a_n}{n} \leq a_{n+1}.}\)
RPA
29. Dla jakich \(\displaystyle{ c \in \RR}\) istnieje niestała funkcja rzeczywista dla której
\(\displaystyle{ f(c(x+y)) = f(x)+ f(y)}\)
gdy \(\displaystyle{ x,y \in \RR}\) ?
30. W tej wersji trójkąta Pascala każdy wyraz jest sumą trzech liczb powyżej i najbliżej niego. Udowodnić, że w każdym rzędzie (za wyjątkiem pierwszego i drugiego) jest choć jedna liczba parzysta (różna od zera)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&0&0&0&1&0&0&0&0\\0&0&0&1&1&1&0&0&0\\0&0&1&2&3&2&1&0&0\\0&1&3&6&7&6&3&1&0\\.&.&.&.&.&.&.&.&.\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2025, o 01:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: [MIX] Zadania na trening
Czy na pewno zadanie 8. jest dobrze Mnie wychodzi brak równości dla \(\displaystyle{ n=1, n=2}\) i dalej mi się nie chciało sprawdzać.
EDIT: Teraz jest już OK, więc to udowodnię.
Poza tym przypomniało mi się, że gdzieś już widziałem zadanie 28.
- jest to zadanie 1. z IMO 2014.
EDIT: Teraz jest już OK, więc to udowodnię.
8.:
15.:
- jest to zadanie 1. z IMO 2014.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: [MIX] Zadania na trening
Co do 29. - NO CUSH
tak to jest, jak się próbuje znaleźć takie funkcje dla \(\displaystyle{ c\neq 1}\), medytując nad nieciągłymi rozwiązaniami równania Cauchy'ego.
Bardzo fajne rozwiązanie pierwszego, znacznie zgrabniejsze.
Bardzo fajne rozwiązanie pierwszego, znacznie zgrabniejsze.
-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: [MIX] Zadania na trening
6. \(\displaystyle{ f (yf(x) - x ) = f(x)f(y) + 2x}\)
Niedokończone; miałem coś, ale skopałem w myśleniu:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: [MIX] Zadania na trening
HelperNES, ale sprawdziłeś tylko warunek konieczny, Twoje rozumowanie nie dowodzi, że w tym punkcie istotnie jest ekstremum.




