Zad 1
przyprostokątna trójkąte prostokątnego ma 20 cm, a wysokość względem przeciwprostokątnej- 12 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
Zad 2
Oblicz pole trójkąta równobocznego, w którym:
a) bok ma długość a
b) promień koła wpisanego wynosi r
c) wysokość ma długość h
d) promień koła opisanego wynosi R
Dwa zadania z trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: oborniki
- Podziękował: 6 razy
Dwa zadania z trójkątów
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2007, o 19:30 przez KasienkaNurek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Dwa zadania z trójkątów
z tw pitagorasa obliczymy "kawałek" przeciwprostokątnej (wyszło 16) , a następnie
x-drugi "kawałek"
\(\displaystyle{ h=\sqrt{x*16}}\)
\(\displaystyle{ 12=\sqrt{16x}}\)
x=9
9+16=25 ==przeciwprostokątna
no i teraz jest wiele sposób obliczenia pola trójkąta, dysponując tymi danymi
x-drugi "kawałek"
\(\displaystyle{ h=\sqrt{x*16}}\)
\(\displaystyle{ 12=\sqrt{16x}}\)
x=9
9+16=25 ==przeciwprostokątna
no i teraz jest wiele sposób obliczenia pola trójkąta, dysponując tymi danymi