Wytrzymałość materiałów
-
Wujek01
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 1 wrz 2017, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Wytrzymałość materiałów
Witam mam problem z zadaniem z wytrzymałości ponieważ jest złożone i nie potrafię go rozwiązać czy ktoś byłby w stanie pomóc ?
W poleceniu zadania należy :
a)sporządzić wykresy sił wewnętrznych
b)określić kąt obrotu węzła \(\displaystyle{ B}\)
c)określić naprężenia normalne w skrajnych (dolnych i górnych) włóknach przekroju określonego kątem alfa
Dane \(\displaystyle{ a , P , \alpha =135^\circ}\)
W poleceniu zadania należy :
a)sporządzić wykresy sił wewnętrznych
b)określić kąt obrotu węzła \(\displaystyle{ B}\)
c)określić naprężenia normalne w skrajnych (dolnych i górnych) włóknach przekroju określonego kątem alfa
Dane \(\displaystyle{ a , P , \alpha =135^\circ}\)
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2017, o 18:20 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych i fizycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych i fizycznych.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Wytrzymałość materiałów
Podpowiem, że dla punktu c,
do interesującego przekroju można przyłożyć równoznaczne obciążenie momentem zginającym \(\displaystyle{ M_g = P \cdot r cos \frac{ \pi }{4}}\) dający naprężenia normalne do przekroju,
i składowymi siły \(\displaystyle{ P}\) rozłożonej na kierunki styczny i normalny do przekroju.
Dalsze rozwiązanie jak dla "belki prostej" w przekroju o znanym polu i momencie bezwładności (bo znamy jego geometrię), w którym działa moment zginający \(\displaystyle{ M_g}\),
siła normalna \(\displaystyle{ N}\) i styczna \(\displaystyle{ T}\).
Odpowiednie wzory na naprężenia od \(\displaystyle{ M, \ N, \ T}\) można znaleźć w każdym podręczniku i w zasobach Googla.
Punkt b.
W B nie ma węzła, jest przekrój "B". Z równania różniczkowego odkształconej pryzmatycznej belki mamy:
\(\displaystyle{ EJ \cdot y'' = - M}\)
a stąd \(\displaystyle{ EJ \cdot y'= tg \varphi .}\), kątowi obrotu przekroju.
Tu : \(\displaystyle{ M_g= - M_{u} + R_{A} \cdot u}\)
gdzie u jest odległością przekroju "B" od przekroju utwierdzenia.
Jak Kolega zaprezentuje otrzymane wyniki to można bądzie podjąć dyskusję i dać Koledze ewentualnie potrzebne wsparcie.
W.Kr.
do interesującego przekroju można przyłożyć równoznaczne obciążenie momentem zginającym \(\displaystyle{ M_g = P \cdot r cos \frac{ \pi }{4}}\) dający naprężenia normalne do przekroju,
i składowymi siły \(\displaystyle{ P}\) rozłożonej na kierunki styczny i normalny do przekroju.
Dalsze rozwiązanie jak dla "belki prostej" w przekroju o znanym polu i momencie bezwładności (bo znamy jego geometrię), w którym działa moment zginający \(\displaystyle{ M_g}\),
siła normalna \(\displaystyle{ N}\) i styczna \(\displaystyle{ T}\).
Odpowiednie wzory na naprężenia od \(\displaystyle{ M, \ N, \ T}\) można znaleźć w każdym podręczniku i w zasobach Googla.
Punkt b.
W B nie ma węzła, jest przekrój "B". Z równania różniczkowego odkształconej pryzmatycznej belki mamy:
\(\displaystyle{ EJ \cdot y'' = - M}\)
a stąd \(\displaystyle{ EJ \cdot y'= tg \varphi .}\), kątowi obrotu przekroju.
Tu : \(\displaystyle{ M_g= - M_{u} + R_{A} \cdot u}\)
gdzie u jest odległością przekroju "B" od przekroju utwierdzenia.
Jak Kolega zaprezentuje otrzymane wyniki to można bądzie podjąć dyskusję i dać Koledze ewentualnie potrzebne wsparcie.
W.Kr.
-
Wujek01
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 1 wrz 2017, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Re: Wytrzymałość materiałów
Tutaj spróbowałem rozwiązać samemu równania oraz poszczególne siły tnące , normalne i momenty gnące z rozpisaniem na przedziały.
Tutaj na podstawie przedziałów narysowałem wykresy dot. sił tnących , normalnych i momentów gnących.
Moim zdaniem moment gnący dla przedziału drugiego źle zapisałem dlatego nie wyszły mi wykresy dobrze. Proszę o sprawdzenie i dalszą pomoc.
Tutaj na podstawie przedziałów narysowałem wykresy dot. sił tnących , normalnych i momentów gnących.
Moim zdaniem moment gnący dla przedziału drugiego źle zapisałem dlatego nie wyszły mi wykresy dobrze. Proszę o sprawdzenie i dalszą pomoc.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Wytrzymałość materiałów
Siła normalna to prostopadła "do". zatem tu, składowa siły P prostopadła do przekroju poprzecznego pręta co oznacza też rzut siły P na prostopadłą do przekroju poprzecznego . Zaś styczna, to "leżąca w", czyli tu, rzut siły P na płaszczyznę przekroju.
Nie można użyć miary kąta od linii wymiarowej a taką jest "strzałka" (z liczbą wymiarową 2a). A zadany sposób odmierzania kąta jest podany przez miarę \(\displaystyle{ \varphi}\) od osi która tu jest "bazą". Stąd wprowadzanie i sposób odmierzania kąta są wadliwe.
W.Kr.
Nie można użyć miary kąta od linii wymiarowej a taką jest "strzałka" (z liczbą wymiarową 2a). A zadany sposób odmierzania kąta jest podany przez miarę \(\displaystyle{ \varphi}\) od osi która tu jest "bazą". Stąd wprowadzanie i sposób odmierzania kąta są wadliwe.
W.Kr.
-
Wujek01
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 1 wrz 2017, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Wytrzymałość materiałów
Czyli równania na \(\displaystyle{ X , Y ,M}\) są dobrze ? A przedziały \(\displaystyle{ CB}\) i \(\displaystyle{ AB}\) kompletnie do poprawki ?
Edit:
to przedział \(\displaystyle{ 1}\) od \(\displaystyle{ 0^\circ \le \alpha \le 135^\circ}\)
\(\displaystyle{ N=P\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ T=P\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ Mg=P \cdot 2a \cdot \sin \alpha}\)
a przedział \(\displaystyle{ 2}\) od \(\displaystyle{ 135^\circ \le \alpha \le 180^\circ}\)
\(\displaystyle{ N=P\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ T=P\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ Mg=P \cdot 2a \cdot \cos \alpha}\)
te dwa przedziały na łuku rozpisałem teraz tak ale prosiłbym o wyjaśnienie bądź zobrazowanie jak patrzeć na siłę i odległość gdzie ona działa kiedy \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) kiedy \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) .
Edit:
to przedział \(\displaystyle{ 1}\) od \(\displaystyle{ 0^\circ \le \alpha \le 135^\circ}\)
\(\displaystyle{ N=P\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ T=P\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ Mg=P \cdot 2a \cdot \sin \alpha}\)
a przedział \(\displaystyle{ 2}\) od \(\displaystyle{ 135^\circ \le \alpha \le 180^\circ}\)
\(\displaystyle{ N=P\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ T=P\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ Mg=P \cdot 2a \cdot \cos \alpha}\)
te dwa przedziały na łuku rozpisałem teraz tak ale prosiłbym o wyjaśnienie bądź zobrazowanie jak patrzeć na siłę i odległość gdzie ona działa kiedy \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) kiedy \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) .
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2017, o 14:44 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Wytrzymałość materiałów
W zadaniu jest wskazany sposób odmierzania kęta i jego nazwa. Bez potrzeby nie należy tego zmieniać.
(Bywa to, czasami, nieporozumieniem miezy sprawdzającym a rozwiązującym zadanie). Zatem przedział zmienności kąta, to
dla miary łukowej
\(\displaystyle{ 0 \le \varphi \le \pi}\) ,
albo kątowej \(\displaystyle{ 0^o \le \varphi ^o \le 180^o}\)
Jakiego autora podręcznik ma Pan pod ręką? Jaki i jakiego autora zbiór zadań?
Może mamy jednakowe, wtedy łatwiej się objaśnia.
Tak powinny wyglądać "układy współrzędnych" Jeden biegunowy, drugi prostokątny.
Ale proszę pczytać w podręczniku o zginaniu i o zginaniu prętów silnie zakrzywionych. A ten jest takim.
(Bywa to, czasami, nieporozumieniem miezy sprawdzającym a rozwiązującym zadanie). Zatem przedział zmienności kąta, to
dla miary łukowej
\(\displaystyle{ 0 \le \varphi \le \pi}\) ,
albo kątowej \(\displaystyle{ 0^o \le \varphi ^o \le 180^o}\)
Jakiego autora podręcznik ma Pan pod ręką? Jaki i jakiego autora zbiór zadań?
Może mamy jednakowe, wtedy łatwiej się objaśnia.
Tak powinny wyglądać "układy współrzędnych" Jeden biegunowy, drugi prostokątny.
Ale proszę pczytać w podręczniku o zginaniu i o zginaniu prętów silnie zakrzywionych. A ten jest takim.
-
Wujek01
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 1 wrz 2017, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Wytrzymałość materiałów
Trochę posiedziałem i doszedłem że przedziały powinny wyglądać tak :
\(\displaystyle{ CB\quad 0 \le \varphi \le \pi}\)
\(\displaystyle{ N=P\sin \varphi}\)
\(\displaystyle{ T=P\cos \varphi}\)
\(\displaystyle{ Mg=P \cdot 2a \cdot \sin \varphi}\)
\(\displaystyle{ BA}\) \(\displaystyle{ 0 \le x \le 6a}\)
\(\displaystyle{ N=0 \varphi}\)
\(\displaystyle{ T=-P}\)
\(\displaystyle{ Mg=-P \cdot x}\)
Proszę o sprawdzenie ( korzystam ze zbioru zadań Banasiak )
\(\displaystyle{ CB\quad 0 \le \varphi \le \pi}\)
\(\displaystyle{ N=P\sin \varphi}\)
\(\displaystyle{ T=P\cos \varphi}\)
\(\displaystyle{ Mg=P \cdot 2a \cdot \sin \varphi}\)
\(\displaystyle{ BA}\) \(\displaystyle{ 0 \le x \le 6a}\)
\(\displaystyle{ N=0 \varphi}\)
\(\displaystyle{ T=-P}\)
\(\displaystyle{ Mg=-P \cdot x}\)
Proszę o sprawdzenie ( korzystam ze zbioru zadań Banasiak )
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2017, o 14:44 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Wytrzymałość materiałów
Przy tak zaznazonym (jak na rysunku z zadania) kącie \(\displaystyle{ \varphi}\)i układzie wsółrzędnych jak pokazałem, to przedziały są:
\(\displaystyle{ x_B \le x \le x_A, czyli:
0 \le x \le 6a}\)
Dla części zakrzywionej:
\(\displaystyle{ \varphi_B \le \varphi \le \varphi_A, czyli:
0 \le \varphi \le 2 \pi}\)
\(\displaystyle{ x_B \le x \le x_A, czyli:
0 \le x \le 6a}\)
Dla części zakrzywionej:
\(\displaystyle{ \varphi_B \le \varphi \le \varphi_A, czyli:
0 \le \varphi \le 2 \pi}\)
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Wytrzymałość materiałów
Z zamachu "poszło" \(\displaystyle{ 2 \pi}\)
Tekst powinien być taki:
Tekst powinien być taki:
Przepraszam, W.Kr.kruszewski pisze:Przy tak zaznazonym (jak na rysunku z zadania) kącie \(\displaystyle{ \varphi}\)i układzie wsółrzędnych jak pokazałem, to przedziały są:
\(\displaystyle{ x_B \le x \le x_A, czyli:
0 \le x \le 6a}\)
Dla części zakrzywionej:
\(\displaystyle{ \varphi_B \le \varphi \le \varphi_A, czyli:
0 \le \varphi \le \pi}\)
-
Wujek01
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 1 wrz 2017, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Wytrzymałość materiałów
Mam jeszcze pytanie do tego przypadku czy prawidłowo zapisałem przedziały ?
\(\displaystyle{ CB 0 \le \varphi \le \frac{3}{2} \pi}\)
\(\displaystyle{ N=P\cos \varphi
T=-P\sin \varphi
Mg=P \cdot R \cdot \cos \varphi
BA 0 \le x \le 6a
N=-P
T=0
Mg=0}\)
\(\displaystyle{ CB 0 \le \varphi \le \frac{3}{2} \pi}\)
\(\displaystyle{ N=P\cos \varphi
T=-P\sin \varphi
Mg=P \cdot R \cdot \cos \varphi
BA 0 \le x \le 6a
N=-P
T=0
Mg=0}\)
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Wytrzymałość materiałów
Przy tak zaznaczonym kącie będą trzy przedziały w których siła normalna będzie określana wzorem z sinusem kąta \(\displaystyle{ \varphi}\):
\(\displaystyle{ 1^o}\). C-D
\(\displaystyle{ 0 \le \varphi \le \frac{ \pi }{2}}\) ;
\(\displaystyle{ N=Psin \varphi}\)
\(\displaystyle{ 2^o}\) . D-E
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}< \varphi \le \pi}\) ;
\(\displaystyle{ N = P \cdot sin( \pi - \varphi)}\)
\(\displaystyle{ 3^o}\)
\(\displaystyle{ \pi < \varphi \le \frac{3}{2} \pi}\) ;
\(\displaystyle{ N =P \cdot sin (\varphi- \pi )}\)
\(\displaystyle{ 1^o}\). C-D
\(\displaystyle{ 0 \le \varphi \le \frac{ \pi }{2}}\) ;
\(\displaystyle{ N=Psin \varphi}\)
\(\displaystyle{ 2^o}\) . D-E
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}< \varphi \le \pi}\) ;
\(\displaystyle{ N = P \cdot sin( \pi - \varphi)}\)
\(\displaystyle{ 3^o}\)
\(\displaystyle{ \pi < \varphi \le \frac{3}{2} \pi}\) ;
\(\displaystyle{ N =P \cdot sin (\varphi- \pi )}\)