Napisz wzór funkcji liniowej której wykres jest prostą przecinającą przez punkty
(0,-2)(1,3)
Jutro ma mnie pytać a ja nic z tego nie rozumiem proszę mi wytłumaczyć przewidywana pochwała:).
Wzór funkcji
- Piotrek89
- Gość Specjalny
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Wzór funkcji
współczynnik kierunkowy prostej:
\(\displaystyle{ a=\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}}}\)
równanie prostej:
\(\displaystyle{ y-y_{1}=a(x-x_{1})}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}}}\)
równanie prostej:
\(\displaystyle{ y-y_{1}=a(x-x_{1})}\)
- RyHoO16
- Gość Specjalny
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Wzór funkcji
układasz układ równań tak jak w poprzednim poście czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax_{1}+b=y_{1}\\ax_{2}+b=y_{2}\end{cases}}\)
i podstawiasz za \(\displaystyle{ x_{1} = 0 \ i \ y_{1} = -2}\) oraz\(\displaystyle{ x_{2}=1 \ i \ y_{2}=3}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-2\\x+b=3\end{cases}}\)
po rozwiązaniu tego układu równań otrzymujesz że x=5 i b=-2. Podstawiając do \(\displaystyle{ y=ax +b}\) masz wzór \(\displaystyle{ y=5x-2}\)
Mam nadzieje, że pomogłem
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax_{1}+b=y_{1}\\ax_{2}+b=y_{2}\end{cases}}\)
i podstawiasz za \(\displaystyle{ x_{1} = 0 \ i \ y_{1} = -2}\) oraz\(\displaystyle{ x_{2}=1 \ i \ y_{2}=3}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-2\\x+b=3\end{cases}}\)
po rozwiązaniu tego układu równań otrzymujesz że x=5 i b=-2. Podstawiając do \(\displaystyle{ y=ax +b}\) masz wzór \(\displaystyle{ y=5x-2}\)
Mam nadzieje, że pomogłem