Witam, znalazłam wyjątkowo trudne równanie, nie dam rady go rozwiązać ponieważ litera jaką podstawiamy w miejsce \(\displaystyle{ y}\) występuje w finalnej wersji równania w innej potędze niż \(\displaystyle{ 1}\), nie wiem co dalej zrobić.
Równanie: \(\displaystyle{ y'+ \frac{1}{3}y= \frac{x+1}{3 y^{2} }}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Równanie różniczkowe Bernoulliego - Schemat nie działa
-
aspartam
- Użytkownik

- Posty: 24
- Rejestracja: 24 sie 2017, o 13:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Równanie różniczkowe Bernoulliego - Schemat nie działa
Ostatnio zmieniony 31 sie 2017, o 14:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Równanie różniczkowe Bernoulliego - Schemat nie działa
\(\displaystyle{ y'+ \frac{1}{3}y= \frac{x+1}{3 y^{2} }\\
u=y^{1-\left( -2\right) }\\
u=y^3\\
y'+ \frac{1}{3}y= \frac{x+1}{3 y^{2} }\\
3y^2y'+y^3=x+1\\
u=y^3\\
u'=3y^{2}y'\\
u'+u=x+1}\)
u=y^{1-\left( -2\right) }\\
u=y^3\\
y'+ \frac{1}{3}y= \frac{x+1}{3 y^{2} }\\
3y^2y'+y^3=x+1\\
u=y^3\\
u'=3y^{2}y'\\
u'+u=x+1}\)
Ostatnio zmieniony 31 sie 2017, o 14:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.

