Dwa wielomiany o wspólnych miejscach zerowych
- Takahashi
- Użytkownik

- Posty: 183
- Rejestracja: 12 maja 2017, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 22 razy
Dwa wielomiany o wspólnych miejscach zerowych
Niech \(\displaystyle{ f, g}\) będą niestałymi wielomianami o zespolonych współczynnikach. Załóżmy, że \(\displaystyle{ f^{-1}(k) = g^{-1}(k)}\) dla \(\displaystyle{ k = 0, 1}\). Czy \(\displaystyle{ f \equiv g}\)?
- jutrvy
- Użytkownik

- Posty: 1193
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Re: Dwa wielomiany o wspólnych miejscach zerowych
Z założenia wynika, że \(\displaystyle{ f(g-1)}\) i \(\displaystyle{ g(f-1)}\) mają takie same pierwiastki, oraz równy stopień. Nie wiem co dalej
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22485
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3857 razy
Re: Dwa wielomiany o wspólnych miejscach zerowych
W liczbach rzeczywistych o kontrprzykład łatwo : \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ x^3}\). W zespolonych gorzej.
-
malpxiii
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 16 lis 2014, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pomógł: 1 raz
Re: Dwa wielomiany o wspólnych miejscach zerowych
Załóżmy, że:
\(\displaystyle{ f ^{-1}\left( 0\right) = g ^{-1}\left( 0\right) =0}\)
\(\displaystyle{ f ^{-1}\left( 1\right) = g ^{-1}\left( 1\right) =1}\)
z definicji funkcji odwrotnej wynika:
\(\displaystyle{ f\left( 0\right) = g\left( 0\right) =0}\)
\(\displaystyle{ f\left( 1\right) = g\left( 1\right) =1}\)
W końcu zdefiniujmy:
\(\displaystyle{ f\left( x\right) = ax ^{3} + bx}\)
\(\displaystyle{ g\left( x\right) = xf\left( x\right)}\)
Wystarczy więc teraz upewnić się, żeby:
\(\displaystyle{ a+b=1}\)
np: \(\displaystyle{ a=i+2, b=-i-1}\)
\(\displaystyle{ f ^{-1}\left( 0\right) = g ^{-1}\left( 0\right) =0}\)
\(\displaystyle{ f ^{-1}\left( 1\right) = g ^{-1}\left( 1\right) =1}\)
z definicji funkcji odwrotnej wynika:
\(\displaystyle{ f\left( 0\right) = g\left( 0\right) =0}\)
\(\displaystyle{ f\left( 1\right) = g\left( 1\right) =1}\)
W końcu zdefiniujmy:
\(\displaystyle{ f\left( x\right) = ax ^{3} + bx}\)
\(\displaystyle{ g\left( x\right) = xf\left( x\right)}\)
Wystarczy więc teraz upewnić się, żeby:
\(\displaystyle{ a+b=1}\)
np: \(\displaystyle{ a=i+2, b=-i-1}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22485
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3857 razy
Re: Dwa wielomiany o wspólnych miejscach zerowych
\(\displaystyle{ f^{-1}}\) nie jest funkcją odwrotną lecz przeciwobrazem. W przypadku wielomianu taki zbiór składa się na ogół z tylu punktów ile wynosi stopień wielomianu.
- Takahashi
- Użytkownik

- Posty: 183
- Rejestracja: 12 maja 2017, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 22 razy
Re: Dwa wielomiany o wspólnych miejscach zerowych
malpxiii, \(\displaystyle{ g(-1) = 1}\), ale \(\displaystyle{ f(-1) = -1}\). Przeciwobrazy zbioru \(\displaystyle{ \{1\}}\) są więc różne.
-
malpxiii
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 16 lis 2014, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pomógł: 1 raz
Re: Dwa wielomiany o wspólnych miejscach zerowych
Ajć, dzięki wielkie za komentarze, nie dokładnie znałem definicję \(\displaystyle{ f ^{-1}}\)