Zadanie:
Z prętów w kształcie walca o średnicy 2r zbudowano kratę o oczku w kształcie prostokąta o wymiarach a, b (mierzonych od osi prętów). Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia w kratę kulką o średnicy d dostatecznie małej w stosunku do oczka kraty, przynajmniej raz w trzech próbach, jeżeli trajektoria lotu jest prostopadła do płaszczyzny kraty.
Pomożecie?
Prawdopodobieństwo trafienia w kratę kulką
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Prawdopodobieństwo trafienia w kratę kulką
p-prawdopodobieństwo nietrafienia w kratę
\(\displaystyle{ p= \frac{(a-2r-d)(b-2r-d)}{ab}}\)
\(\displaystyle{ P=1- {3 \choose 3}p^3(1-p)^0=1-p^3}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{(a-2r-d)(b-2r-d)}{ab}}\)
\(\displaystyle{ P=1- {3 \choose 3}p^3(1-p)^0=1-p^3}\)
