Niezawodność/gotowość układu równoległego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
baron13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 sie 2017, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Niezawodność/gotowość układu równoległego

Post autor: baron13 »

Witam,

Mam problem z policzeniem gotowości (\(\displaystyle{ A}\)) w układnie równoległym składającym się z 4 elementów.

\(\displaystyle{ A_1= 0.99976\\
A_2= 0.99996\\
A_3= 0.99976\\
A_4= 0.99996}\)


Jest ktoś wstanie mnie nakierować jak to policzyć??

Czy można powiedzieć że gotowość i niezawodność to to samo??
Ostatnio zmieniony 16 sie 2017, o 09:58 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Niezawodność/gotowość układu równoległego

Post autor: SlotaWoj »

Gotowość układu jest to zazwyczaj bliski jedności ułamek czasu życia układu, w którym jest on zdolny do pełnienia swojej funkcji lub ją spełnia. Jest to jakaś miara jego niezawodności.

Twój układ nie będzie gotowy, jeżeli każdy z jego elementów połączonych równolegle nie będzie gotowy.
baron13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 sie 2017, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Niezawodność/gotowość układu równoległego

Post autor: baron13 »

AiDi, dziekuje za poprawke i zapoznałem się z instrukcją.

SlotaWoj, Ok rozumie, aczkolwiek majac takie dane jestem wstanie policzyc gotowość całego układu??
Nie chodzi mi o wyliczenie na normalnych danych ale nakierowanie jak policzyc na 3-4 bloczkach
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Niezawodność/gotowość układu równoległego

Post autor: SlotaWoj »

Tak:
  • \(\displaystyle{ A=1-\prod_{i=1}^4\left(1-A_i}\right)}\)
ODPOWIEDZ