Obliczenie pochodnej
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubieszow
- Podziękował: 2 razy
Obliczenie pochodnej
witam!!!mam problem z doliczaniem pochodnej.Np.wychodzi mi
\(\displaystyle{ f'=15x^{3}+15x}\)
nawet jak wylacze 15x przed nawias
\(\displaystyle{ 15x(x^2+1)=0}\)
i co dalej???PROSZE O POMOC bo jutro mam poprawke,a juz 2 x mialem podobny problem;-(
_________________
Temat poprawiony
bolo
\(\displaystyle{ f'=15x^{3}+15x}\)
nawet jak wylacze 15x przed nawias
\(\displaystyle{ 15x(x^2+1)=0}\)
i co dalej???PROSZE O POMOC bo jutro mam poprawke,a juz 2 x mialem podobny problem;-(
_________________
Temat poprawiony
bolo
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2007, o 13:50 przez k05tek11, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
Obliczenie pochodnej
To gdzie problem??
przecież\(\displaystyle{ x^{2}+1}\) jest różny od zera a nawet większy dla każdego \(\displaystyle{ x}\)-a
więc z tego równiania wychodzi że x=0.
przecież\(\displaystyle{ x^{2}+1}\) jest różny od zera a nawet większy dla każdego \(\displaystyle{ x}\)-a
więc z tego równiania wychodzi że x=0.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 wrz 2007, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubieszow
- Podziękował: 2 razy
Obliczenie pochodnej
to majac np:.
\(\displaystyle{ f(x)=5x^3+15x-4}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=15x2+15}\)
\(\displaystyle{ 15(x^2+1)=0}\)
to bedzie tak samo???x=0 ??
[ Dodano: 20 Września 2007, 12:44 ]
nie no glupie pytanie:-)oczywiscie,ze tak.chcialem zapytac,czy bedzie tak samo np.z potega 3,4 itd.w nawiasie?np.
\(\displaystyle{ 15(x^3+1)=0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=5x^3+15x-4}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=15x2+15}\)
\(\displaystyle{ 15(x^2+1)=0}\)
to bedzie tak samo???x=0 ??
[ Dodano: 20 Września 2007, 12:44 ]
nie no glupie pytanie:-)oczywiscie,ze tak.chcialem zapytac,czy bedzie tak samo np.z potega 3,4 itd.w nawiasie?np.
\(\displaystyle{ 15(x^3+1)=0}\)
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
Obliczenie pochodnej
Ad.1 Nie, nie będzie tak jak wcześniej napisałem \(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x\in R}x^{2}+1>0}\) więc te równianie ni będzie miało rozwiązań.
ad.2 jeśli chodzi o wyższe potęgi:to zależy jaka to jest potęga jeżeli parzysta to takie równianie nie ma rozwiązań jeśli nieparzysta to ma;
\(\displaystyle{ 15(x^{3}+1)=0 -> \\
x=-1}\)
ad.2 jeśli chodzi o wyższe potęgi:to zależy jaka to jest potęga jeżeli parzysta to takie równianie nie ma rozwiązań jeśli nieparzysta to ma;
\(\displaystyle{ 15(x^{3}+1)=0 -> \\
x=-1}\)
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy